ßßß Cookit - przepis na Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką

Łososiowy torcik na tostach z chrzanową pianką

nazwa

Wykonanie

Foremka prostokątna o wm 20X12 cm
Spód:
3-4 tosty
2 łyżki oliwy z czosnkiem i suszonymi pomidorami
Warstwa ze szpinakiem:
40 dag jogurtu naturalnego greckiego
100 g świeżego szpinaku baby
80 g wędzonego łososia
½ cebuli
2 łyżki masła
2 ząbki czosnku
1,5 łyżki żelatyny
Sól i pieprz do smaku
Warstwa chrzanowa:
220 ml śmietany kremówki
70 g wędzonego łososia
2 łyżki chrzanu ze słoiczka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soku z cytryny
1,5 łyżki żelatyny
Szczypta soli
Dekoracja:
Świeży koperek
Plasterki cytryny
Sposób wykonania:
Kromki chleba tostowego skropić aromatyzowaną oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco.
Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty.
Warstwa ze szpinakiem:
Szpinak opłukać, osączyć na sicie, posiekać na desce razem z cebulką ,udusić na maśle, dodając, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem wystudzić, żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z jogurtem i z masą szpinakową , wyłożyć na tosty, wygładzić nożem.
Warstwa chrzanowa:
Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z cukrem oraz szczyptą soli wymieszać z chrzanem oraz rozpuszczoną tak samo jak w poprzednim etapie żelatynę , dodać pokrojonego wędzonego łososia, całość wymieszać mikserem, piankę rozsmarować na warstwie jogurtowej, wygładzić, udekorować posiekanym koperkiem oraz plasterkami cytryny, chłodzić całą noc w lodówce.
Smacznego!
Źródło:http://waniliaikardamon.blogspot.com/2016/01/ososiowy-torcik-na-tostach-z-chrzanowa.html