Wykonanie
Foremka prostokątna o wm 20X12 cmSpód:3-4 tosty2 łyżki
oliwy z
czosnkiem i
suszonymi pomidoramiWarstwa ze
szpinakiem:40 dag
jogurtu naturalnego greckiego100 g
świeżego szpinaku baby80 g
wędzonego łososia½
cebuli2 łyżki
masła2 ząbki
czosnku1,5 łyżki
żelatynySól i
pieprz do smakuWarstwa chrzanowa:220 ml
śmietany kremówki70 g
wędzonego łososia2 łyżki
chrzanu ze słoiczka1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soku z cytryny1,5 łyżki
żelatynySzczypta
soliDekoracja:Świeży
koperekPlasterki
cytrynySposób wykonania:Kromki
chleba tostowego skropić aromatyzowaną
oliwą z każdej strony, upiec na suchej patelni na chrupiąco.Foremkę wyłożyć folią aluminiową i na dnie ułożyć zimne chrupiące tosty.Warstwa ze
szpinakiem:
Szpinak opłukać, osączyć na sicie, posiekać na desce razem z
cebulką ,udusić na
maśle, dodając, przeciśnięty przez praskę
czosnek, doprawić do smaku
solą i
pieprzem wystudzić,
żelatynę rozpuścić w bardzo małej ilości
wody tak aby nie było grudek, całość połączyć z
jogurtem i z masą
szpinakową , wyłożyć na tosty, wygładzić nożem.Warstwa chrzanowa:Kremówkę schłodzoną ubić na sztywno z
cukrem oraz szczyptą
soli wymieszać z
chrzanem oraz rozpuszczoną tak samo jak w poprzednim etapie
żelatynę , dodać pokrojonego
wędzonego łososia, całość wymieszać mikserem, piankę rozsmarować na warstwie jogurtowej, wygładzić, udekorować posiekanym
koperkiem oraz plasterkami
cytryny, chłodzić całą noc w lodówce.Smacznego!


