ßßß
Mule w śmietankowym sosie czosnkowym(4 porcje)Składniki:2 kg świeżych muli, umytych i oczyszczonych, wyrzuć te otwarte1 łyżka masła100 ml białego wina wytrawnego150 ml bulionu rybnego lub drobiowego1 cebula, drobno posiekana5-6 ząbków czosnku, drobno posiekane1 mała marchewka, pokrojona w drobną kostkę1 mała pietruszka lub pasternak, pokrojona w drobną w kostkę1/2 dużego pora, pokrojonego w cienkie plasterki100 g śmietany 18%garść posiekanego szczypiorkusólPrzygotowanie:W większym garnku rozgrzej na średnim ogniu masło, włóż cebulę i czosnek i podsmaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, pasternak lub pietruszkę i pora, wymieszaj i smaż przez około 2-3 minuty.Wlej wino i gotuj przez 1-2 minuty, po czym wlej bulion.Wsyp mule, doprowadź całość do wrzenia i gotuj na dużym ogniu pod przykryciem, przez około 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Potrząśnij garnkiem raz czy dwa w trakcie gotowania. Wyrzuć te nieotwarte.Wmieszaj śmietanę i dopraw solą jeżeli to konieczne. Posyp szczypiorkiem i podawaj w dużych talerzach z chrupiącym chlebkiem.Smacznego!
English version(4 servings)Ingredients:2kg fresh mussels, cleaned, discard open1 tablespoon butter100 ml dry white wine150 ml fish or chicken stock1 onion, finely chopped5-6 garlic cloves, finely chopped1 small carrot, finely diced1 small parsnip or parsley root, finely diced1/2 leek, thinly sliced100g single creamhandful chives, choppedsaltPreparation:In a large pot, melt butter and sauté onion and garlic lightly until transparent. Add the carrots, parsnip and leek and quickly toss. Cook for approx 2-3 minutes.Pour wine and allow to simmer for 1-2 minutes, then add the the stock.Tip in the mussels, bring to a boil, cover and shake the pan over a high heat until the mussels are open, about 3-4 minutes. Discard those mussels that have not opened.Stir in the cream and season with some salt to your taste. Sprinkle with chives and serve in large bowls, with a crusty rustic bread.Enjoy!
Share the post "Mule w śmietankowym sosie czosnkowym / Mussels with creamy garlic sauce"


