Wykonanie
Poziom trudnościNa świecie jest około 400 gatunków
fasoli, różniących się od siebie wielkością i kolorem. Wszystkie odmiany
fasoli zawierają bardzo dużo
białka oraz składników mineralnych t.j. potas, wapń i fosfor.
Fasola ma też lekkostrawną
skrobię i substancje hamujące rozrost tkanek nowotworowych (inhibitory proteazy), zawiera rozpuszczalny błonnik, który pomaga usuwać z organizmu nadmiar cholesterolu.
Fasolę można jeść przez cały rok, choć mi najbardziej smakuje jesienią i zimą.
Fasola dostarcza do organizmu wszystkich niezbędnych składników odżywczych. W
fasoli znajdują się węglowodany i nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu.
Fasola zapobiega miażdżycy, nadciśnieniu i zakrzepom. Nienasycone kwasy tłuszczowe są także pomocne przy wchłanianiu witaminy A, witaminy D, witaminy E, witaminy K. Sama
fasola zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminę E. Zawarta w
fasoli lecytyna korzystnie wpływa na tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację oraz zwiększa pamięć. Rośliny strączkowe są lekkostrawne i powinny być uwzględniane w jadłospisach, jednak tak jak we wszystkim, również w spożyciu nasion roślin strączkowych należy zachować umiar.Porcja dla 4 – 5 osóbSkładniki:
Fasola:250 g suszonej
fasoli Piękny Jaś1
marchewka1
cebula4 łyżeczki
tymianku1 łyżeczka
soliSos:100 g
wędzonego boczku1
cebula4 ząbki
czosnku1 płaska łyżeczka
soli½ łyżeczki
pieprzu1 słoik 900 ml całych
pomidorów w słoiku2 gałązki świeżego
tymiankuSposób przygotowania:
Fasolę zalać
wodą i zostawić na ok. 12 godzin (najlepiej na całą noc).
Odcedzić, zalać ponownie ok. 1½ l
wody.
Marchewkę i
cebulę obrać, pokroić –
marchewkę w półplasterki,
cebulę w kostkę i dodać razem z
tymiankiem do
fasoli.
Gotować przez 45 minut, posolić i gotować jeszcze przez 20 minut.
Przygotować sos.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć go w garnku o grubym dnie.
Cebulę pokroić w kostkę dodać do
boczku.
Smażyć, aż
cebula się leciutko przyrumieni.
Czosnek drobno posiekać, wrzucić do garnka, doprawić
solą i
pieprzem.
Dusić wszystko przez 3-4 minuty.
Pomidory drobno pokroić, przełożyć do garnka, dodać obskubane świeże listki
tymianku, gotować ½ godziny na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje.
Do sosu dodać 3-4 łyżki
wywaru z gotowania
fasoli.
Fasolę odcedzić i przełożyć do sosu.
Razem gotować przez ok. 30 minut.
Podawać na gorąco.
Smacznego!