ßßß Cookit - przepis na Pyttipanna

Pyttipanna

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj bardzo popularne skandynawskie danie obiadowe – pyttipanna (również pytt i panna, pyttipanne (norw.), pyttipannu (fiń.)), czyli dosłownie „ drobne kawałeczki na patelni ”. To typowe danie do zagospodarowania resztek z lodówki. Podstawą są ziemniaki i mięso (zazwyczaj wołowina, ale również znalazłem przepisy z renifera czy z łosia), reszta to już dowolność kucharza ;)
Składniki:
dwa duże kartofle pokrojone w drobną kostkę
duża marchewka pokrojona w drobną kostkę
mała cebula drobno poszatkowana
ok. 50 g ligawy pokrojona w kostkę
ok. 50 g surowej szynki pokrojona w kostkę
kiełbasa jałowcowa pokrojona w plasterki
50 g wędzonego boczku pokrojony w kostkę
dwa ząbki czosnku zmiażdzone
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki rozmarynu
sól pieprz
Na patelni przesmażyć kiełbasę i boczek, aż wytopi się tłuszcz. Ściągnąć z patelni wędliny i na wytopionym tłuszczu usmażyć surowe mięso aż będzie złotobrązowe. Odstawić. Na tej samej patelni smażyć ziemniaki, marchew z czosnkiem i ziołami, aż będą miękkie. Dodać wędliny i mięso, doprawić solą i pieprzem. Podawać z sadzonym jajkiem, buraczkami z occu lub kiszonymi ogórkami.
Źródło:http://kuchniazwyrakiem.blogspot.com/2014/11/pyttipanna.html