Wykonanie
Dzisiaj bardzo popularne skandynawskie danie obiadowe – pyttipanna (również pytt i panna, pyttipanne (
norw.), pyttipannu (fiń.)), czyli dosłownie „ drobne kawałeczki na patelni ”. To typowe danie do zagospodarowania resztek z lodówki. Podstawą są
ziemniaki i
mięso (zazwyczaj
wołowina, ale również znalazłem przepisy z renifera czy z
łosia), reszta to już dowolność kucharza ;)Składniki:dwa duże
kartofle pokrojone w drobną kostkęduża
marchewka pokrojona w drobną kostkęmała
cebula drobno poszatkowanaok. 50 g ligawy pokrojona w kostkęok. 50 g
surowej szynki pokrojona w kostkę
kiełbasa jałowcowa pokrojona w plasterki50 g
wędzonego boczku pokrojony w kostkędwa ząbki
czosnku zmiażdzonepół łyżeczki
tymiankupół łyżeczki
rozmarynusól pieprzNa patelni przesmażyć
kiełbasę i
boczek, aż wytopi się tłuszcz. Ściągnąć z patelni
wędliny i na wytopionym tłuszczu usmażyć surowe
mięso aż będzie złotobrązowe. Odstawić. Na tej samej patelni smażyć
ziemniaki,
marchew z
czosnkiem i
ziołami, aż będą miękkie. Dodać
wędliny i
mięso, doprawić
solą i
pieprzem. Podawać z
sadzonym jajkiem,
buraczkami z occu lub
kiszonymi ogórkami.