ßßß Cookit - przepis na zapiekanka z ryżem i mięsem schabowym

zapiekanka z ryżem i mięsem schabowym

nazwa

Wykonanie

Home
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
zapiekanka z ryżem i mięsem schabowym
Gotowałam ryż na obiad.a że zostało mi go sporo by go wykorzystać zrobiłam zapiekankę ..dla osób nie obawiających sie kalorii oraz lubiących ostre potrawy ..Jest to mój autorski przepis mam nadzieję ze skorzystacie z niego lub częściowo sie zainspirujecie
..
U mnie zniknął od razu..
Składniki
..u mnie na garnek żaro 20 cm z przykrywką..
1 torebka ryżu../do wody dodaje oprócz soli odrobinę wegety i łyżkę masła../
2-3 kotlety schabowe/przyprawy.sól.pieprz.słodka i ostra papryka ulubione zioła u mnie tymianek ale to indywidualna sprawa ..jakie po prostu ktoś lubi..
20 dag pieczarek
1 duża cebula
2-3 ząbki czosnku
1 czerwona papryka..można dodać i w innym kolorze
1/4 peperoni
2 łyżki majonezu
2 łyżki sosu meksykańskiego /można zastąpić pikantnym ketchupem /
10 dag sera żółtego
olej lub smalec do smażenia
sól.pieprz
Wykonanie :
Kotlety kroimy w paski i przesypujemy wyżej podanymi przyprawami odstawiamy na około 1 godzinę..
Na rozgrzanym oleju obsmażamy kotlety..do zbrązowienia..Wyciągamy mięso i na tej patelni dolewamy nieco oleju lub smalcu i smażymy zaczynając od pociętej w piórka cebuli/jak sie zeszkli/dodajemy pokrojone w paski pieczarki oraz papryki..przesmażamy około 5 minut..
Do naczynia żaro..dajemy ryż.następnie przesmażone mięso.i cebulę z pieczarkami i paprykami..przykrywamy plastrami żółtego sera..na wierzch smarujemy majonezem i sosem meksykańskim..
Wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni na 60 minut..
Smacznego
Powiązany przepis:
filety z dorsza w panierce jak KFC
kopytka
Współpraca
O blogu
Witam. Pomysł na tego bloga wziął się stąd, że zobaczyłem w internecie reklamę akcesoriów kuchennych i pisało w niej "Ugotujmy Coś". I pomyślałem, że to dobra nazwa na blog kulinarny. Zarejestrowałem więc domenę ale że sam nie mam czasu prowadzić tego bloga to zaprosiłem do współpracy Jolantę (mam nadzieję, że kiedyś wspólnie przygotujemy jakąś potrawę na blog :-) ). Ja na blogu zajmuję się obróbką zdjęć i sprawami technicznymi. Jeszcze dodam, że lubię i gotować i zjeść coś smacznego a moje ulubione programy kulinarne to "Makłowicz w podróży", "Smaki Polskie” oraz "Dzika kuchnia", który był częścią Tajemnic kniei. Pozdrawiam.
Krzysztof Milewski, Administrator
Gotowanie jest moją pasją od zawsze. Lubie gotować i eksperymentować. Podróże przyczyniły do rozszerzenia mojego sposobu patrzenia na smaki i gotowanie.
Niemniej ciągle się uczę i podpatruje, analizuje i wyciągam wnioski. Mam nadzieję, że moje potrawy przypadną Państwu do gustu.
Jolanta Marcinkiewicz, autorka wpisów
Zakaz kopiowania zdjęć z naszego blogu
Najnowsze wpisy
ciasto marchwiowe z kremem
sałatka chrzanowa
pstrąg smażony marynowany
AKTUALNOŚCI
ALKOHOLE DOMOWE
BEZ KATEGORII
CIASTA
DANIA DIETETYCZNE
DANIA GŁÓWNE
DANIA MIĘSNE
DANIA REGIONALNE
DANIA WEGETARIAŃSKIE / BEZMIĘSNE
DANIA Z KARKÓWKI
DESERY
KREMY
NAPOJE / KOKTAJLE
PRZYSTAWKI
RYBY / OWOCE MORZA
SAŁATKI / SURÓWKI
SŁODKOŚCI
SOSY
ZUPY
Strony
CIASTECZKA
DOBRE RADY
KONTAKT
PRZELICZNIK KULINARNY
SAVOIR-VIVRE PRZY STOLE
Współpraca
Popularne przepisy
chałwowiec bez pieczenia
Meta
Zaloguj się
Kanał RSS z wpisami
Kanał RSS z komentarzami
WordPress.org
Polecamy
Źródło:http://www.ugotujmycos.pl/zapiekanka-z-ryzem-i-miesem-schabowym