ßßß
Składniki:– 1,5 główki młodej kapusty;– 35 dag żeberek;– 2 pętka kiełbasy;– 2 średnie cebule;– 1 duża marchewka;– 1 średnia pietruszka;– pół szklanki przecieru pomidorowego;– sól, czarny pieprz, ziołowy pieprz, 4 listki laurowe, 6 kulek ziela angielskiego;– olej;– koperek;Wykonanie:Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i przesmażyć na oleju. W tym czasie w sporym garnku zagotować 3 szklanki wody. Przesmażone żeberka wrzucić do gotującej się wody. Cebulę posiekać i przesmażyć na tym samym oleju co żeberka. Dodać do żeberek. Przepłukać patelnię 5 łyżkami gorącej wody i dolać zawartość do garnka z żeberkami i cebulą. Gotować wszystko pod przykryciem około 45 minut.W tym czasie poszatkować kapustę, marchewkę i pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka. Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na oleju. Dodać do garnka z przyprawami. Wszystko gotować około 20 minut. Gdy kapusta zmięknie dodać przecier i gotować jeszcze 10 minut.Posiekać koperek, dodać, zamieszać.Podawać z pieczywem lub z młodymi ziemniakami.Smacznego