Wykonanie
Chorzy, czerwiec, powinna być piękna pogoda a dopadły choroby w naszym domu. Dzieci chore, ja chora, tylko P. jakoś się trzyma. Obyśmy go nie zaraziły. Myślę, że wpływ na nasze choroby ma ciągłe deszcze, a wyzdrowieje jak będzie więcej słoneczka. Zastanawiałam się, co będzie odpowiednim daniem na nasze dolegliwości. Poszłam do sklepu i stanęłam przy warzywach i zobaczyłam
młodą kapustę. Od razu wiedziałam, że bigos z
młodej kapusty będzie idealnym daniem. Spora porcja
mięsa, podduszona
kapusta, zalane
przecierem pomidorowym. Rozgrzewające i pyszne… chyba zdrowieje.
Składniki:– 1,5 główki
młodej kapusty;– 35 dag
żeberek;– 2 pętka
kiełbasy;– 2 średnie
cebule;– 1 duża
marchewka;– 1 średnia
pietruszka;– pół szklanki
przecieru pomidorowego;–
sól,
czarny pieprz,
ziołowy pieprz, 4
listki laurowe, 6 kulek
ziela angielskiego;–
olej;–
koperek;Wykonanie:
Żeberka pokroić na mniejsze kawałki, posolić i przesmażyć na
oleju. W tym czasie w sporym garnku zagotować 3 szklanki
wody. Przesmażone
żeberka wrzucić do gotującej się
wody.
Cebulę posiekać i przesmażyć na tym samym
oleju co
żeberka. Dodać do
żeberek. Przepłukać patelnię 5 łyżkami gorącej
wody i dolać zawartość do garnka z
żeberkami i
cebulą. Gotować wszystko pod przykryciem około 45 minut.W tym czasie poszatkować
kapustę,
marchewkę i
pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać do garnka.
Kiełbasę pokroić w półplasterki, przesmażyć na
oleju. Dodać do garnka z
przyprawami. Wszystko gotować około 20 minut. Gdy
kapusta zmięknie dodać przecier i gotować jeszcze 10 minut.Posiekać
koperek, dodać, zamieszać.Podawać z
pieczywem lub z młodymi
ziemniakami.Smacznego