Wykonanie
Nie jestem fanką twardych pierników, wolę jak od razu są mięciutkie, bo nie zawsze czekanie aż zmiękną dawało pożądany efekt. Dlatego postanowiłam wypróbować przepis z bloga Śladami Słodkiej Babeczki . Zdecydowałam się na połowę porcji i teraz bardzo tego żałuję, bo choć wyszło pierników bardzo dużo, to i tak wydaje mi się, że jest ich za mało i znikną w mgnieniu oka w te Święta.
Składniki na 5-6 blach:0,5 kg
mąki pszennej + 0,5 kg do podsypywania4
żółtka1,5-2
białek3/4 szklanki
cukru pudru1,5 łyżki
kakao100 ml
śmietany 18%1,5 łyżeczki
sody oczyszczonej1 łyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
gałki muszkatołowej1/2 łyżeczki
kardamonu1/4 łyżeczki
pieprzu1/4 łyżeczki
imbiru1 łyżeczka
kawy rozpuszczalnej125 g
masła200 g płynnego
miodu1. Rozpuścić w rondelku
masło, dodać
przyprawy i
miód. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.2. Wymieszać
kakao z
mąką. W
śmietanie rozprowadzić
sodę.3. Ubić
białka z
cukrem, dodać
żółtka. Wymieszać wszystko delikatnie z
mąką.4. Dodać płynny
miód z
masłem i
przyprawami oraz
śmietanę. Wymieszać.5. Odstawić płynne ciasto na noc do lodówki.6. Przełożyć schłodzone i zgęstniałe ciasto na stolnicę wysypaną
mąką i wyrobić dobrze ciasto ręką.7. Podzielić ciasto na cztery części i rozwałkowywać każdą część
między dwoma arkuszami papieru do pieczenia wysypanymi obficie
mąką, aby ciasto się nie przyklejało. Rozwałkować do grubości ok. 0,5 cm.8. Wycinać dowolne kształty pierników. Najlepsze są duże foremki do wykrawania, do małych ciasto się przykleja.9. Układać wycięte pierniczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Należy zachować dość duże odstępy, albowiem pierniki mocno rosną.10. Piec 7 minut w temperaturze 180°C. Wyjmować na kratkę i studzić.11. Można je ładnie polukrować. Ja nie lubię za słodkich wypieków, więc postanowiłam nie lukrować.Jutro zapraszam Was po dwa przepisy na
śledzie marynowane.