Wykonanie

Nie ma świąt bez pieczenia pierniczków. Może nie być śniegu czy mrozu, ale pierniki być muszą. I cała ceremonia przy ich pieczeniu. Grzane
wino (albo przynajmniej rozgrzewający
napój z
pomarańczą,
goździkiem i
miodem), w tle kolędy i małe dziecięce łapki wycinające kolejne wzory pierniczków, żeby
potem je ozdobić ogromną ilością lukru i kolorowych posypek.Uwielbiam ten czas! W tym roku pierniczyliśmy wspólnie w dwie Rodziny. Było mnóstwo uciechy, kilogramy
mąki, tony lukru i w końcu pięknie pachnące pierniki. Było cudnie! Warto w tej przedświątecznej gonitwie znaleźć jedno popołudnie na wspólne pieczenie.Ciasto na pierniki przygotowujemy dzień przed planowanym pieczeniem.Potrzebujesz:(z podanej ilości składników wychodzi naprawdę ogromna ilość pierniczków)1 kg
mąki pszennej8
żółtek (zachowaj
białka)3
białka1,5 szklanki
cukru (dałam mniej)3 łyżki
kakao200 ml gęstej, kwaśnej
śmietany w temperaturze pokojowej3 łyżeczki
sody4 łyżeczki przypraw (2
cynamonu, 1
goździków, 1/2
kawy rozpuszczalnej, 1/2
pieprzu), można dodać
przyprawę do pierników1 kostka
masła (250 g)1 słoik
miodu (400 g)
Kakao wymieszaj z
mąką, odstaw.
Miód zagotuj z
przyprawami, zdejmij z palnika/płyty, odstaw. Włóż
masło, poczekaj aż się rozpuści i wystygnie.Rozpuść
sodę w
śmietanie, odstaw –
śmietana zwiększy swą objętość.
Białka ubij mikserem na pianę, dodaj
cukier, ubijając, dodaj
żółtka. Ubite
jaja wlej do
mąki i delikatnie wymieszaj, następnie wlej
miód i dalej mieszaj. Na koniec dodaj
śmietanę z
sodą. Odstaw przykryte ciasto w chłodne miejsce - w ciągu 24 godzin zgęstnieje.Następnego dnia:Ciasto podsypuj
mąką, rozwałkowuj na grubość 3 mm (najsmaczniejsze są te grubsze) i wykrawaj pierniczki. Ciasto należy mocno podsypywać
mąką.Jeśli nie będziesz lukrować pierników, posmaruj je roztrzepanym
białkiem. Będą ładnie błyszczały.

Pierniki układaj na blaszce wyłożonej papierem. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 7-12 minut (w zależności od grubości, wielkości i Twojego piekarnika).

Pierniczki przechowuj w szczelnym naczyniu, do którego dołóż 1-2 cząstki
jabłka. Dzięki wilgoci z
jabłka, pierniki będą cały czas mięciutkie.


Inspiracją był przepis ze strony http://www.mojewypieki.com/