Wykonanie
Na rozpoczęcie akcji Mirabelki Wielkanocne Smaki V postanowiłyśmy razem z Mirabelką i Panną Malwinną przygotować danie z
białą kiełbasą w roli głównej.Ja postawiłam na dość prosty przepis. Uwielbiam
kiełbasę pieczoną w
piwie, ciekawa też zatem byłam smaku sosu polskiego, którego głównym składnikiem jest
ciemne piwo. Efekt bardzo mnie zaskoczył, bo sos bardzo przypominał mi w smaku barszcz biały/żurek. Naprawdę polecam taki sposób podania
białej kiełbasy. Jak dla mnie idealny na wielkanocny obiad, jak i także na co dzień.Przepis na
kiełbasę (z moimi zmianami) pochodzi z książki
Kiełbasy i
parówki. Sprawdzone przepisy. Wydawnictwo Olesiejuk.

Składniki:ok. 1 kg
kiełbasy białej surowej2
cebule4 ziarna
ziela angielskiego500 ml
ciemnego piwa4 łyżki
masła4 łyżki
mąki1/2 łyżeczki
pieprzu1 łyżeczka
majeranku1 łyżeczka
przyprawy typu „jarzynka” (najlepiej domowej)1 łyżka
octu winnegosól do smaku wg indywidualnych preferencji1.
Kiełbasę opłukać i przełożyć do garnka. Jeśli kupiliśmy cały sznur
kiełbas, nie rozdzielać przed gotowaniem. Zalać
kiełbasy piwem, dolać około szklanki
wody, tak aby cała
kiełbasa była w płynie. Wrzucić
ziele angielskie i
cebulę pokrojoną w krążki. Dusić około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.2.
Kiełbasę wyjąć z
wywaru i trzymać w cieple.3.
Wywar z
cebulą przetrzeć przez sito. Dodać do niego jarzynkę,
pieprz,
sól oraz
majeranek. Gotować kilka minut.4. Przygotować zasmażkę z
mąki i
masła. Stopniowo na patelni dodawać do niej
wywar i wymieszać całość. Jeśli zrobią się kluski można sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na końcu dodać nieco
octu, aby zakwasić.5.
Kiełbaski wykładać na talerze i polewać sosem. Podawać najlepiej z pieczonymi
ziemniakami lub
kaszą.