ßßß
Składniki:ok. 1 kg kiełbasy białej surowej2 cebule4 ziarna ziela angielskiego500 ml ciemnego piwa4 łyżki masła4 łyżki mąki1/2 łyżeczki pieprzu1 łyżeczka majeranku1 łyżeczka przyprawy typu „jarzynka” (najlepiej domowej)1 łyżka octu winnegosól do smaku wg indywidualnych preferencji1. Kiełbasę opłukać i przełożyć do garnka. Jeśli kupiliśmy cały sznur kiełbas, nie rozdzielać przed gotowaniem. Zalać kiełbasy piwem, dolać około szklanki wody, tak aby cała kiełbasa była w płynie. Wrzucić ziele angielskie i cebulę pokrojoną w krążki. Dusić około 40 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.2. Kiełbasę wyjąć z wywaru i trzymać w cieple.3. Wywar z cebulą przetrzeć przez sito. Dodać do niego jarzynkę, pieprz, sól oraz majeranek. Gotować kilka minut.4. Przygotować zasmażkę z mąki i masła. Stopniowo na patelni dodawać do niej wywar i wymieszać całość. Jeśli zrobią się kluski można sos zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na końcu dodać nieco octu, aby zakwasić.5. Kiełbaski wykładać na talerze i polewać sosem. Podawać najlepiej z pieczonymi ziemniakami lub kaszą.