Wykonanie
Karp wykonany w ten sposób jest przepyszny, aromatyczny i co najważniejsze pozbawiony posmaku mułu. Osobiście nie lubię i nie jadam
karpia, ten jest wyjątkiem.Ma też inna ważna zaletę... można go przygotować rano a przed samą wieczerzą wigilijną tylko włożyć do piekarnika oszczędzając sobie pracy.Przepis od koleżanki Klaudyny :)

SKŁADNIKI:
Karp w całości około 1,5 kg4 duże
cebuleMajeranekSól,
pieprz,
mąka do obtoczenia
Masło klarowane do smażenia100-150 g zimnego
masłaSPOSÓB WYKONANIA:Dwa dni przed Wigilią czyścimy i patroszmy
karpia. Wycinamy dzwonki lub płaty. Kawałki
mięsa umieszczamy w szczelnym pudełku przekładając obficie plasterkami
cebuli oraz posypując z jednej strony
majerankiem. Pozostawiamy w chłodnym miejscu na 48h. Po tym czasie płaty
karpia obustronnie solimy i
pieprzymy oraz obtaczamy w
mące. Smażymy na rozgrzanym
maśle klarowanym. Przed podaniem
karpia umieszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym kawałku
ryby kładziemy kilka wiórków zimnego
masła. Pieczemy w 150stopniach C przez 10-15 minut.