ßßß Cookit - przepis na DUSZONE ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

DUSZONE ROLADKI ZE SCHABU Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ

nazwa

Wykonanie

Schab to bardzo wdzięczne mięsko, można z niego wyczarowywać różne smakołyki w dość krótkim czasie.
Oprócz tradycyjnych schabowych często przygotowuję ze schabu roladki zmieniając tylko ich nadzienie. Tym razem było szybko, ale bardzo smacznie - do środka włożyłam białą kiełbasę.
Mięso fajnie przeszło jej aromatem. Przygotowując to danie pamiętajmy, aby biała kiełbasa była dobrej jakości. W tej potrawie jest to gwarancją smaku. Polecam przepis :))
Składniki:
800 g schabu bez kości
4 białe kiełbasy
sól
pieprz
musztarda
majeranek
1 cebula
liść laurowy
ziele angielskie
mąka
olej
Wykonanie:
Schab dzielimy na 8 plastrów. Każdy plaster cienko rozbijamy, uważając aby nie poprzerywać mięsa. Posypujemy solą, pieprzem i majerankiem z każdej strony. Z jednej strony smarujemy każdy plaster musztardą (u mnie chrzanowa) i kładziemy po połowie białej kiełbaski. Zakładamy boki mięsa do środka i zwijamy w roladkę . Obwiązujemy nitką bądź spinamy wykałaczką. Na patelnię wlewamy olej, dobrze rozgrzewamy i obsmażamy mięso na lekko brązowy kolor z każdej strony. gdy roladki są dobrze obsmażone wrzucamy posiekaną cebulę, liść laurowy, ziele angielskie i zalewamy całość szklanką wody tak, aby rolady były przykryte. Patelnię przykrywamy i dusimy mięso ok 1h. Po tym czasie lekko zagęszczamy powstały sos (łyżeczką mąki rozrobioną w odrobinie zimnej wody). Podajemy z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Źródło:http://walijskiepichcenie.blogspot.com/2014/10/duszone-roladki-ze-schabu-z-biaa-kiebasa.html