Wykonanie
Nie ma nic prostszego niż upieczenie takiej chlebowej tarty i w dodatku możemy połączyć smaczne z pożytecznym. Po pierwsze: nie marnujmy
pieczywa i zawsze wykorzystujmy to, co pozostało. Zwłaszcza wtedy, kiedy sami chlebek wypiekamy. Ceńmy swój czas i dobre składniki użyte do
chleba. Po drugie: poszerzajmy swoje możliwości w kwestii wykorzystania resztek: grzanki już robimy, tosty też,
bułkę tartą też. Może teraz coś bardziej sycącego niż tylko dodatek? Z naszym ulubionym, wytrawnym nadzieniem? Podobny przepis można znaleźć w książce B. Żak – Cyran „ Jedz i żyj zgodnie z
porami roku”. Wprawdzie z zupełnie innym nadzieniem i innymi
orzechami, ale też na bazie
chleba. Gorąco zachęcam do wypróbowania obu przepisów.

SkładnikiCiasto3 szklanki
razowego chleba pokrojonego w drobną kostkę0,5 szklanki
nerkowców0,5 szklanki
wody3 łyżki
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnkuszczypta
soliNadzienie2 szklanki ugotowanej
cieciorki + 0,5 szklanki
wody z jej gotowania200 g
świeżego szpinaku baby4 ząbki
czosnku5 łyżek
mleka kokosowego2 łyżeczki
oleju kokosowego1 łyżeczka
kurkumypieprz,
gałka muszkatołowa,
sól1
gruszka pokrojona w plasterki


PrzygotowanieFarszNa patelni rozgrzać
olej kokosowy i dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Chwilę podsmażać, uważając, aby
czosnek się nie przypalił. Dodać
szpinak i kilka łyżek
wody. Posolić i dusić pod przykryciem, aż
szpinak znacznie zmniejszy objętość.
Cieciorkę zmiksować wraz z
wodą z gotowania i dodać do
szpinaku. Zagotować i doprawić
kurkumą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Wlać
mleko kokosowe. Odparować nadmiar płynu, masa powinna
mieć konsystencję gęstego kremu. Odstawić do przestudzenia.Ciasto
Czosnek przecisnąć przez praskę,
nerkowce zmielić w młynku na
mąkę. Dodać
sól,
chleb,
oliwę i
wodę. Energicznie wyrobić wszystko na w miarę gładką masę. Mogą w niej być większe grudki z powodu twardszych skórek od
chleba, ale to nie zaszkodzi całości. Masa powinna
mieć lepką, plastyczną konsystencję.Gotową masę
chlebową wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 15 minut. Po czym wyjąć podpieczone ciasto i nałożyć nadzienie, dobrze wypełniając szczeliny. Na wierzchu ułożyć plasterki
gruszki. Piec jeszcze przez około 30 minut w tej samej temperaturze, aż brzegi ciasta się przyrumienią.