ßßß
SkładnikiCiasto3 szklanki razowego chleba pokrojonego w drobną kostkę0,5 szklanki nerkowców0,5 szklanki wody3 łyżki oliwy z oliwek4 ząbki czosnkuszczypta soliNadzienie2 szklanki ugotowanej cieciorki + 0,5 szklanki wody z jej gotowania200 g świeżego szpinaku baby4 ząbki czosnku5 łyżek mleka kokosowego2 łyżeczki oleju kokosowego1 łyżeczka kurkumypieprz, gałka muszkatołowa, sól1 gruszka pokrojona w plasterki
PrzygotowanieFarszNa patelni rozgrzać olej kokosowy i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażać, uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać szpinak i kilka łyżek wody. Posolić i dusić pod przykryciem, aż szpinak znacznie zmniejszy objętość. Cieciorkę zmiksować wraz z wodą z gotowania i dodać do szpinaku. Zagotować i doprawić kurkumą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wlać mleko kokosowe. Odparować nadmiar płynu, masa powinna mieć konsystencję gęstego kremu. Odstawić do przestudzenia.CiastoCzosnek przecisnąć przez praskę, nerkowce zmielić w młynku na mąkę. Dodać sól, chleb, oliwę i wodę. Energicznie wyrobić wszystko na w miarę gładką masę. Mogą w niej być większe grudki z powodu twardszych skórek od chleba, ale to nie zaszkodzi całości. Masa powinna mieć lepką, plastyczną konsystencję.Gotową masę chlebową wylepić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C na 15 minut. Po czym wyjąć podpieczone ciasto i nałożyć nadzienie, dobrze wypełniając szczeliny. Na wierzchu ułożyć plasterki gruszki. Piec jeszcze przez około 30 minut w tej samej temperaturze, aż brzegi ciasta się przyrumienią.