Wykonanie
Wielbiciele
makaronu powinni być zadowoleni z tego przepisu. Nie ocieka beszamelem i nie zawiera ogromu tłuszczu.
Mąka jest tylko składnikiem
makaronu i sos nie jest nią zagęszczony.
Jaja znakomicie spełniają tę rolę i wiążą zapiekankę. Mamy pełnowartościowe, zimowe danie z solidną wkładką warzywną. Jedna porcja nasyci naprawdę głodnego, a obiad dla całej rodziny powstanie bez większego wysiłku. Smacznego!
Składniki (4 porcje)350 – 400 g
makaronu pełnoziarnistego (orkiszowy, żytni, z pszenicy durum,
ryżowy)500 g
pomidorków koktajlowych1 średnia
cukinia (ok. 200 g)4 średnie
jaja50 g
rukoli (0,5 opakowania)3 małe
czerwone cebulegarść posiekanych czarnych
oliwek1 łyżka
oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do posmarowania formySos200 g naturalnego, niehomogenizowanego
twarożku200 g
naturalnego jogurtu bez cukru3 łyżki pesto
bazyliowegosól,
pieprz,
słodka papryka w proszku
Przygotowanie
Makaron ugotować al’dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wsypać do dużej miski. Przestudzić.Składniki sosu zmiksować i doprawić.
Jaja ubić i lekko posolić.Warzywa umyć. Od
cukinii odciąć końcówki i pokroić w kostkę lub cienkie paski.
Pomidorki pokroić na ćwiartki (można zostawić 3-4 do dekoracji),
cebulę posiekać w półplasterki.Na patelni rozgrzać łyżkę
oliwy i wrzucić
cebulkę. Lekko posolić i dusić chwilę, aż
cebula nieco zmięknie. Podlać dwiema łyżkami
wody i dodać
cukinię. Po około 10 minutach dorzucić
pomidorki. Dusić jeszcze kilka minut, doprawić i dodać do ugotowanego
makaronu i wlać sos oraz zmiksowane
jaja i wsypać posiekane
oliwki oraz
rukolę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć do ceramicznej formy wysmarowanej
oliwą. Udekorować
oliwkami i
pomidorkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać przez około 35 minut.