ßßß
Składniki (4 porcje)350 – 400 g makaronu pełnoziarnistego (orkiszowy, żytni, z pszenicy durum, ryżowy)500 g pomidorków koktajlowych1 średnia cukinia (ok. 200 g)4 średnie jaja50 g rukoli (0,5 opakowania)3 małe czerwone cebulegarść posiekanych czarnych oliwek1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do posmarowania formySos200 g naturalnego, niehomogenizowanego twarożku200 g naturalnego jogurtu bez cukru3 łyżki pesto bazyliowegosól, pieprz, słodka papryka w proszku
PrzygotowanieMakaron ugotować al’dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wsypać do dużej miski. Przestudzić.Składniki sosu zmiksować i doprawić. Jaja ubić i lekko posolić.Warzywa umyć. Od cukinii odciąć końcówki i pokroić w kostkę lub cienkie paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki (można zostawić 3-4 do dekoracji), cebulę posiekać w półplasterki.Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić cebulkę. Lekko posolić i dusić chwilę, aż cebula nieco zmięknie. Podlać dwiema łyżkami wody i dodać cukinię. Po około 10 minutach dorzucić pomidorki. Dusić jeszcze kilka minut, doprawić i dodać do ugotowanego makaronu i wlać sos oraz zmiksowane jaja i wsypać posiekane oliwki oraz rukolę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć do ceramicznej formy wysmarowanej oliwą. Udekorować oliwkami i pomidorkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać przez około 35 minut.