ßßß Cookit - przepis na Zapiekanka makaronowa z rukolą, cukinią i twarożkiem

Zapiekanka makaronowa z rukolą, cukinią i twarożkiem

nazwa

Wykonanie

Wielbiciele makaronu powinni być zadowoleni z tego przepisu. Nie ocieka beszamelem i nie zawiera ogromu tłuszczu. Mąka jest tylko składnikiem makaronu i sos nie jest nią zagęszczony. Jaja znakomicie spełniają tę rolę i wiążą zapiekankę. Mamy pełnowartościowe, zimowe danie z solidną wkładką warzywną. Jedna porcja nasyci naprawdę głodnego, a obiad dla całej rodziny powstanie bez większego wysiłku. Smacznego!
Składniki (4 porcje)
350 – 400 g makaronu pełnoziarnistego (orkiszowy, żytni, z pszenicy durum, ryżowy)
500 g pomidorków koktajlowych
1 średnia cukinia (ok. 200 g)
4 średnie jaja
50 g rukoli (0,5 opakowania)
3 małe czerwone cebule
garść posiekanych czarnych oliwek
1 łyżka oliwy z oliwek + 1 łyżeczka do posmarowania formy
Sos
200 g naturalnego, niehomogenizowanego twarożku
200 g naturalnego jogurtu bez cukru
3 łyżki pesto bazyliowego
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie
Makaron ugotować al’dente wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić i wsypać do dużej miski. Przestudzić.
Składniki sosu zmiksować i doprawić. Jaja ubić i lekko posolić.
Warzywa umyć. Od cukinii odciąć końcówki i pokroić w kostkę lub cienkie paski. Pomidorki pokroić na ćwiartki (można zostawić 3-4 do dekoracji), cebulę posiekać w półplasterki.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić cebulkę. Lekko posolić i dusić chwilę, aż cebula nieco zmięknie. Podlać dwiema łyżkami wody i dodać cukinię. Po około 10 minutach dorzucić pomidorki. Dusić jeszcze kilka minut, doprawić i dodać do ugotowanego makaronu i wlać sos oraz zmiksowane jaja i wsypać posiekane oliwki oraz rukolę. Wszystko razem dokładnie wymieszać i wyłożyć do ceramicznej formy wysmarowanej oliwą. Udekorować oliwkami i pomidorkami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i zapiekać przez około 35 minut.
Źródło:http://www.alezakwas.pl/2016/01/zapiekanka-makaronowa-z-rukola-cukinia.html