Wykonanie
Idzie wiosna, a wraz z nią tak długo wyczekiwane piękne,
słoneczne dni. Czy Was też tak cieszy każdy promyk słońca? Ja staram się korzystać z każdej wolnej chwili, by móc się "delektować" cieplejszymi dniami, świeżym powietrzem... Niestety nasze organizmy po zimie nie są już tak sprawne i pełne energii. Dlatego należy zadbać również o odpowiednią dietę. A cóż jest lepszego niż
warzywa i owoce. To one są źródłem witamin, a ich wspaniałe smaki radują nasze podniebienia. Dlatego na blogu pojawiają się coraz częściej przepisy, w których główną rolę odgrywają
warzywa i owoce. Dziś zapraszam na danie z
cukinią.
Składniki:1/2 zielonej
cukinii2-3
pomidory malinówki1/2
czerwonej cebuli2 łyżeczki czerwonej
słodkiej paprykisól i
pieprz do smakuspora szczypta
bazylii (
przyprawa) + kilka świeżych listków2 łyżki
wody1/2 łyżki
oliwy z oliwekPrzygotowanie:
Cebulę kroimy drobną kostkę i obsmażmy na
oliwie z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w grubą kostkę
cukinię. Smażymy na małym ogniu do miękkości, mieszając. W międzyczasie sparzamy
pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy drobno (lub po prostu gnieciemy). Dodajemy do
cukinii i
cebulki. Dodajemy wszystkie
przyprawy i
wodę. Jeszcze chwilę mieszamy, następnie przykrywamy pokrywkę i dusimy parę minut. Przed podaniem próbujemy, by ewentualnie doprawić według uznania. Przepis na pojedynczą porcję. W razie potrzeby powiększamy proporcjonalnie do ilości osób.Idealne danie na lekki obiad, czy kolację, a także jako dodatek do
ziemniaków, itp. Można je porównać do odchudz onej wersji leczo.Smacznego