ßßß
 
            
         Składniki:1/2 zielonej cukinii2-3 pomidory malinówki1/2 czerwonej cebuli2 łyżeczki czerwonej słodkiej paprykisól i pieprz do smakuspora szczypta bazylii (przyprawa) + kilka świeżych listków2 łyżki wody1/2 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:Cebulę kroimy drobną kostkę i obsmażmy na oliwie z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Smażymy na małym ogniu do miękkości, mieszając. W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy drobno (lub po prostu gnieciemy). Dodajemy do cukinii i cebulki. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę. Jeszcze chwilę mieszamy, następnie przykrywamy pokrywkę i dusimy parę minut. Przed podaniem próbujemy, by ewentualnie doprawić według uznania. Przepis na pojedynczą porcję. W razie potrzeby powiększamy proporcjonalnie do ilości osób.Idealne danie na lekki obiad, czy kolację, a także jako dodatek do ziemniaków, itp. Można je porównać do odchudz onej wersji leczo.Smacznego
Składniki:1/2 zielonej cukinii2-3 pomidory malinówki1/2 czerwonej cebuli2 łyżeczki czerwonej słodkiej paprykisól i pieprz do smakuspora szczypta bazylii (przyprawa) + kilka świeżych listków2 łyżki wody1/2 łyżki oliwy z oliwekPrzygotowanie:Cebulę kroimy drobną kostkę i obsmażmy na oliwie z oliwek. Następnie dorzucamy pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Smażymy na małym ogniu do miękkości, mieszając. W międzyczasie sparzamy pomidory, obieramy je ze skórki i kroimy drobno (lub po prostu gnieciemy). Dodajemy do cukinii i cebulki. Dodajemy wszystkie przyprawy i wodę. Jeszcze chwilę mieszamy, następnie przykrywamy pokrywkę i dusimy parę minut. Przed podaniem próbujemy, by ewentualnie doprawić według uznania. Przepis na pojedynczą porcję. W razie potrzeby powiększamy proporcjonalnie do ilości osób.Idealne danie na lekki obiad, czy kolację, a także jako dodatek do ziemniaków, itp. Można je porównać do odchudz onej wersji leczo.Smacznego