Pancakes – niedzielne,amerykańskie,śniadanko

nazwa

Wykonanie

Pancakes to fajne grubiutkie i puszyste naleśniczki amerykańskie . Już dawno miałam je zrobić , ale jakoś wydawało mi się , że są bardzo trudne , no i odwlekałam . Dzisiaj dzieci wczorajszą wieczorną dyskusją wymogły na mnie coś nowego . Czy było trudno ? Absolutnie nie , na pewno nie raz jeszcze zrobię je na śniadanie , cudnie smakowały z miodem i sosem czekoladowym , a co dopiero jak zaczną się owoce sezonowe . Pyszne będą z truskawkami , miodem i jogurtem.. Mniam . Polecam , naprawdę świetne danie , na śniadanie 😉 Przepis przetłumaczyłam z jakieś amerykańskiej stronki , w zasadzie były dwa rodzaje , na sodzie z maślanką i te – te jakoś wydawały się prostsze 😉
Składniki :
2 szklanki mąki
2 jajka
1 i 1/2 szklanki mleka
75 g rozpuszczonego masła
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Jajka roztrzepać i wymieszać z mlekiem, miksując dosypać mąkę , proszek do pieczenia i cukier ze szczyptą soli . Na koniec dodać roztopione , wystudzone masło . Ciasto powinno mieć gęstość gęstej śmietany kremówki . Odstawić na kilka minut, żeby odpoczęło .
Smażyć na suchej patelni teflonowej, bez dodatkowego tłuszczu ( to bardzo ważne ) , na średnim ogniu, tak aby dać ciastu szansę na wyrośnięcie ( po pierwszym , przypalonym , już załapiecie 😉 ) . Delikatnie , ale stanowczo , przewrócić na drugą stronę, przy użyciu szerokiej łopatki . Smakują super z każdym słodkim lub owocowym ,dodatkiem , a najlepsze z miodem z mniszka 😉 Smacznego !
Źródło:http://xn--ogrodnikwpodry-xob60t.pl/pancakes