Wykonanie
By MagicPot, 6 kwietnia 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Uwielbiam ciasto
biszkoptowe! Mogłabym go jeść na okrągło. Moje chłopaki też uwielbiają ciasto
biszkoptowe. Tak wiec tuż po świętach przygotowałam kolejną słodkość. Tym razem zamiast zwykłego ciasta
biszkoptowego dodałam do nich
owoce podsmażone wraz z
galaretka na patelni. Połączenie ciekawe, a ciasto szybko zostało zjedzone przez moich chłopaków. Przygotowałam dwie wersje
galaretkowego nadzienia: o smaku
wiśniowym z
borówkami i o smaku
pomarańczowym z tartym
jabłkiem.6
jajekjedna szklanka
cukrujedna szklanka
mąkijedna łyżeczka
cukru waniliowegopół łyżeczki
proszku do pieczeniajedna łyżka
oliwy100g
borówekjeda połówka
jabłkajedno opakowanie
galaretki wiśniowejjedno opakowanie
galaretki pomarańczowejprzyprawy:
sól,
cynamonJajka oblałam gorącą
woda a następnie oddzieliłam
żółtka do większej miski a
białka do mniejszej miski.
Białka ubiłam na sztywną pianę ze szczyptą
soli.Następnie porcjami wsypywałam
cukier i ubijałam dalej.Zmniejszyłam obroty miksera na najniższy i dodawałam po jednym
żółtku.Piekarnik nastawiłam na grzanie na 180˚C.
Mąkę wraz z
proszkiem do pieczenia przesiałam do cinstalacyjne, dodałam
oliwę i dokładnie zmiksowałam na niskich obrotach.Dodałam
cukier waniliowy i ponownie wymieszałam mikserem.Formę o wymiarach 21cm długości, 11cm szerokości i 6cm wysokości wysmarowałam
masłem a następnie obsypałam
bułką tartą.Do brytfanki przełożyłam całe ciasto i wstawiłam do piekarnika.Ciasto piekłam 30 minut.Po upieczeniu wyjęłam ciasto z piekarnika i odstawiłam do przestygnięcia.Gdy ciasto było przestudzone wyjęłam je z brytfanki i przekroiłam wpierw na pół po grubości a następnie na pół po szerokości obie półówki.
Owoce borówki umyłam i ugniotłam je w salaterce.Patelnie rozgrzałam na 3 z 6-cio stopniowej skali i w pierwszej kolejności wrzuciłam
owoce borówki i zaraz wsypałam
galaretkę wiśniową. Wszystko dokładnie wymieszałam i gdy
cukier z
galaretki zaczął się rozpuszczać zdjęłam z ognia. Łyżką nałożyłam
owocowe nadzienie na dolną część ciasta
biszkoptowego (jedną półówkę) a następnie przykryłam wierzchem połówki ciasta.Patelnie umyłam i przygotowałam drugą
galaretkę. Połówkę
jabłka wydrążyłam z nasion i starłam na tarce o dużych oczkach.Starte
jabłko wrzuciłam na rozgrzaną patelnię, posypałam odrobiną
cyamonu i zasypałam
pomarańczową galaretką i dokłądnie wymieszałam. Gdy
cukier zaczął się rozpuszczać zdjęłam z palika i łyżką nałożyłam
owocowe nadzienie na spód ciasta i przykryłam wierzchem.Ta przygotowane ciasta odstawiłam do stężenia
galaretki.Wierzch ciasta można udekorować
cukrem pudrem.Smacznego!Polecam inne przepisy na słodkości: