Wykonanie
By MagicPot, 19 marca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...
Sałatka gyros z
kurczakiem gości w mojej kuchni już od kilku lat. Często przygotowywałam ją także na Święta Wielkanocne lub Bożenarodzenie – jakaś to odmiana od tradycyjnej sałatki jarzynowej.Najczęściej zjadam ją z kanapką z
serem żółtym – uwielbiam to połączenie.jedna podówjna
pierś kurczaka lub dwie pojedyńczejedna duża lub dwie mniejsze
cebuleokoło 7 średniej wielkości
ogórków konserwowychpół dużej puszki lub jedna mała puszka
kukurydzy konserwowejśredniej wielkości
kapusta pekińskaokoło 50g
sera żółtego – może być gouda lub
chedar lub
mozzarellamajonezketchupprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, jedna łyżeczka
słodkiej papryki, pół łyżeczki
majeranku, pół łyżeczki
czosnku granulowanego, ćwiartka łyżeczki
chili, ćwiartka łyżeczki nasion
kolendry, ćwiartka łyżeczki
gorczycy białej, szczypta
rozmarynu, szczypta jałowca, szczypta
kurkumy, dwa
ziela angielskie, dwa
goździki. Możecie zakupić gotową
mieszankę przypraw do kebaba lub gyrosa lub też przygotować samemu i decydować o smaku
przyprawy.Przygotowania do tej sałatki należy rozpocząć dzień przed jej podaniem.W pierwszej kolejności wszystkie
przyprawy wrzucam do moździeża i dokładnie ucieram.Następnie
piersi kurczak dokładnie myję i kroję w mniejszą kostkę. Kawałki
piersi kurczaka wrzucam do miski i zasypuję całą mieszanką
przyprawy i dokładnie mieszam i chowam do lodówki. Te przygotowania zawsze robię wieczorem, tak by
kurczak przez noc się marynował.Następnego dnia
piersi kurczaka podsmażam na patelni na małej ilości
oleju. Gdy
kurczak jest zatumieniony z wszystkich stron, przeżucam go do większej miski i pozostawiam do ostgnięcia.Gdy
kurczak przestygnie, przygotowuje warzywa:
kapustę pekińską kroję wpierw wzdłuż główki a następnie w poprzek po szerokości
kapusty i wrzucam do podsmażonego
kurczaka.
Cebulę szatkuję w drobną kostkę i dorzucam do
kurczaka.
Ogórki konserwowe kroję w średnią kostkę i dorzucam do miski z
kurczakiem.
Kukurydzę konserwową odsączam z soku i dorzucam do miski z
kurczakiem.
Ser żółty ścieram na tarce i dorzucam do miski.Do mniejszej salaterki nakłądam jednądużą czubatą łyżkę
majonezu i trzy łyżki
ketchupu i dokładnie mieszam – tak przygotowanym sosem zalewam
kurczaka z warzywami i dokładnie wszystko mieszam.Smacznego!Polecam inne przepisy na sałatki: