ßßß Cookit - przepis na Marynowany czosnek z suszonymi morelami

Marynowany czosnek z suszonymi morelami

nazwa

Wykonanie

O leczniczych właściwościach czosnku nie trzeba wspominać. Jest dobry na wszystko. Moja mama mawiała, że jest dobry na wszelkie bolanie i kuśki stawanie. Zapewne miała rację. Teraz tego wątku rozwijać nie będziemy. Wspomnimy za to o marynowanym czosnku, który zrobiliśmy.
Marynowany czosnek doskonale uszlachetnia potrawy z jagnięcia. Upieczone na ruszcie żeberka podaje się z delikatnie przysmażonym czosnkiem. Do tego możemy podać sałatkę z dzikich ziół i np. pokrzywy, rzeżuchy lub szczawiu, a jako dodatek chlebki pita np. z TEGO przepisu.
Podaną poniżej zalewę można również wykorzystać do konserwowania smażonej papryki, cukinii, smażonych grzybów, zielonych pomidorów czy szalotek.
Potrzebujemy:
110 g obranych ząbków czosnku
90 g moreli suszonych
Zalewa:
110 ml wody
1 łyżeczka bulionetki (z TEGO lub TEGO przepisu)
55 g oliwy z oliwek
40 g wina czerwonego wytrawnego
55 g octu winnego czerwonego
4 g soli
0,5 łyżeczki tymianku
0,5 łyżeczki rozmarynu
2 liście laurowe
Wodę zagotowujemy i rozpuszczamy w niej bulionetkę. Do bulionu dodajemy ocet, oliwę i wino. Całość solimy. Zmniejszamy ogień i dodajemy tymianek, rozmaryn i liście laurowe. Morele kroimy na wąskie paseczki i razem z czosnkiem wrzucamy do wywaru. Blanszujemy przez 3-4 minuty. Czosnek i morele przekładamy do słoika, zalewamy wywarem i porządnie zakręcamy.
Przechowywany w lodówce zachowuje trwałość około roku.
Smacznego!
Źródło:http://www.chleby.info/2016/03/marynowany-czosnek-z-suszonymi-morelami.html