Wykonanie
Buraczki uwielbiam w każdej postaci. Do tej
pory jadłam gotowane lub pieczone, nie miałam pojęcia, że można je zjeść na surowo. Ze sporą dozą sceptycyzmu przeczytałam przepis znaleziony w Kukbuku, ale składniki zachęciły do wypróbowania. Efekt? Chrupiąca, lekka, orzeźwiajaca, absolutnie rewelacyjna.Trzeba wiedzieć, że surowy
burak ma właściwości silnie odtruwające i odkwaszające organizm. Oczyszcza krew, wspiera pracę wątroby, pomaga na anemię, ma działanie odmładzające. A taki niepozorny!Składniki:
2 surowe
buraczkigarść
orzechów nerkowca1
pomarańcza1 łyżeczka startego
imbiruPomarańczowy winegret:2 łyżki
oliwy2 łyżki soku z
pomarańczy1 łyżeczka
soku z cytrynyszczypta
solipieprz1/2 łyżeczki
mioduWykonanie:
buraka obrać i zetrzeć na dużych oczkach tarki
pomarańczę obrać i z pomiędzy białych błonek
ostrym nożem wyciąć fileciki. Sok z
pomarańczy "złapać do miseczki"do soku z
pomrańczy dodać
oliwę i
przyprawy, następnie wymieszać do powstania gładkiej emulsji
buraczki ułożyć na talerzykach, posypać podprażontmi
orzechami. Ułożyć cząstki filecików z
pomarańczy i skropić całość
winegretemSMACZNEGO !inspiracja: Kukbuk maj-czerwiec 2015