Wykonanie
Mięso indycze pożądane jest w każdej zdrowej diecie. Liczba zwolenników ciągle rośnie, bo
mięso i dietetyczne i lekkostrawne i super smaczne.
Filet z indyka faszerowany
suszonymi morelami i
śliwkami to danie bardzo kolorowe i smakowite - idealne na świąteczny stół. Może uświetnić niejedno spotkanie rodzinne, bo prezentuje się bardzo elegancko.Filet upiekłam w rękawie foliowym, a
mięso podlałam
bulionem. W ten sposób przygotowana rolada jest miękka i soczysta.
Bulion z pieczenia z dodatkiem
powideł śliwkowych wykorzystałam do przygotowania aromatycznego sosu.
Mięso jest idealne na ciepło jak i na zimno. Zamiast
wędliny najlepiej kroić w plastry dopiero po schłodzeniu w lodówce.
Mięso jest bardzo chude, dlatego trzeba się z nim delikatnie obchodzić. Ważne, by w trakcie pieczenia podlać je
bulionem, nie przekraczać temperatury 180`C i piec przykryte, w rękawie foliowym lub naczyniu z pokrywką. Zawsze lepiej wybrać mniejszy kawałek
mięsa, bo jest smaczniejsze. Na każde 500 g
mięsa trzeba liczyć 30 minut pobytu w piekarniku.Składniki:

około 800 g piersi z
indyka8-10
moreli suszonych8-10 suszonych
śliwekmała bułeczka +
mleko do namaczania1
żółtkosól,
pieprzgałka muszkatałowa
papryka słodka w proszkuszklanka
bulionu warzywnegoSkładniki na marynatę:3 łyżki
oleju1 łyżka
miodusok z 1/2
cytryny
1 łyżeczka
ostrej paprykidodatkowo: 1,5 łyżki
powideł śliwkowych1 łyżeczka ciemnego
octu balsamicznegoWykonanie:
mięso z indyka umyć, wysuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć jak książkę. Delikatnie rozbić. Wmasować w
mięso marynatę z podanych wyżej składników. Oprószyć
solą i
pieprzem, przykryć naczynie z
indykiem folią spożywczą i odstawić do lodówki - najlepiej na całą nocbułeczkę namoczyć w
mleku. Odsączyć na sitku nadmiar
mleka, rozdrobnić widelcem
bułkę, następnie wymieszać z
żółtkiem,
gałką muszkatałową,
solą,
pieprzem i pokrojonymi
suszonymi śliwkami i
morelami. Masę rozsmarować na rozłożonym
mięsie. Zwinąć roladę i ufiksować sznurkiem, by trzymała kształt oraz oprószyć czerwoną
słodką papryką ( dla koloru)ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać
bulionem i wstawić do rękawa. Rękaw zapiąć i piec
indyka 40 minut, następnie rozciąć rękaw i dopiekać około 10 minut, by zrumienic
mięsopo upieczeniu dać
mięsu odpocząć, następnie pokroić w plastry
bulion zlać do rondelka, dodać 1,5 łyżki
powideł śliwkowych i zagotować mieszając. Sos doprawić do smaku łyżeczką ciemnego
octu balsamicznego i ewentualnie zabielić
śmietaną. Plastry
mięsa odgrzewać w sosieSMACZNEGO !