ßßß
Składniki:1 kg obranej i pokrojonej w szerokie plastry zielonej cukinii1/4 kalarepy pokrojonej w kostkę0,5 litra bulionu warzywnego2 łyżki olejuszczypta ostrej paprykiłyżeczka słodkiej paprykiłyżka soku z cytrynyskórka z 1/2 cytryny1/2 szklanki mleka kokosowego (np. z tego przepisu)do dekoracji - liście kalarepy, pietruszka, nasiona chia lub czarny sezamsól, pieprzPrzygotowanie:1. Kalarepę i cukinię podsmaż w dużym garnku na oleju.2. Po kilku minutach zalej warzywa bulionem. Duś pod przykryciem do miękkości.3. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Następnie zdejmij z ognia, dodaj sok i skórkę z cytryny, zblenduj na gładki krem. Dodaj mleko kokosowe (żeby się nie zważyło, najpierw wymieszaj je w szklance z 2-3 łyżkami zupy) i ponownie zblenduj/wymieszaj.4. Udekoruj nasionami i zieleniną - w ilościach mniejszych niż na zdjęciu :)