Wykonanie
Składniki:600g. ligawy wołowej
sól ,
pieprzMarynata:4 łyżki
oleju1 łyżka suszonego
lubczyku1 łyżeczka
słodkiej papryki1 łyżeczka
ostrej paprykiPrzygotowanie:
Mięso myjemy , osuszamy z błonek , nacieramy
solą i
pieprzem.Składniki marynaty łączymy , zalewamy
mięso.Odstawiamy na 3-4 h.( Nie wkładamy w tym czasie
mięsa do lodówki ponieważ przy przygotowaniu może
mieć zbyt niską temperaturę i nie otrzymamy pożądanego efektu) W połowie czasu marynowania przekręcamy
mięso.Rozgrzewamy bardzo mocno suchą patelnie oraz piekarnik do 200st.Smażymy
wołowinę po 2 min z każdej strony.Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy łyżką marynaty z
mięsa.Naczynie zakrywamy folią aluminiową , pieczemy 20 min.Po wyjęciu z piekarnika przekładamy
mięso na talerz , zostawiamy na 10 min by odpoczęło.Sos powstały podczas pieczenia zagęszczamy łyżką
mąki pszennej.
Wołowinę kroimy w plastry , podajemy jako dodatek do obiadu z sosem , sałatki czy też jako domową
wędlinę.Smacznego