ßßß Cookit - przepis na Pieczona ligawa wołowa

Pieczona ligawa wołowa

nazwa

Wykonanie

Składniki:
600g. ligawy wołowej
sól , pieprz
Marynata:
4 łyżki oleju
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
Przygotowanie:
Mięso myjemy , osuszamy z błonek , nacieramy solą i pieprzem.
Składniki marynaty łączymy , zalewamy mięso.
Odstawiamy na 3-4 h.( Nie wkładamy w tym czasie mięsa do lodówki ponieważ przy przygotowaniu może mieć zbyt niską temperaturę i nie otrzymamy pożądanego efektu) W połowie czasu marynowania przekręcamy mięso.
Rozgrzewamy bardzo mocno suchą patelnie oraz piekarnik do 200st.
Smażymy wołowinę po 2 min z każdej strony.
Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego podlewamy łyżką marynaty z mięsa.
Naczynie zakrywamy folią aluminiową , pieczemy 20 min.
Po wyjęciu z piekarnika przekładamy mięso na talerz , zostawiamy na 10 min by odpoczęło.
Sos powstały podczas pieczenia zagęszczamy łyżką mąki pszennej.
Wołowinę kroimy w plastry , podajemy jako dodatek do obiadu z sosem , sałatki czy też jako domową wędlinę.
Smacznego
Źródło:http://www.szczyptachili.pl/idealnie-upieczona-ligawa-wolowa-z-rozowym-srodkiem-soczysta-miekka-i-delikatna