Wykonanie

Rolady
biszkoptowe po prostu uwielbiam. Jeszcze do niedawna tylko delektować się ich smakiem, teraz i przygotowywać. To najprostsze i najszybsze z ciast, dietetyczny
biszkopot, bo bez dodatku tłuszczu i zawsze pięknie się prezentuje! Krem do dzisiejszej rolady również w dietetycznym wydaniu, ponieważ przygotowany na bazie
twarożku o bajecznej nucie smakowej -
owocu mango.
Cukier zastąpiłam
ksylitolem, dlatego jest idealne dla wszystkich, którzy wykluczyli
cukier ze swojej diety.
Biszkopt świetnie udaje się z
ksylitolem, trzeba go jednak wcześniej zmielić na mączkę. W tej formie może nieco dłużej niż tradycyjny
cukier, ale pięknie ubija się z
jajkami na kogel-
mogel. Zapraszam do przepisu na pyszną tropikalna roladę!

Składniki na
biszkopt:4
jajka125 g ksylitolu/cukru30 g
mączki ziemniaczanej70 g
mąki pszennej25 g
kakaoszczypta
soliwaniliaSkładniki na krem:2
mango4
płatki żelatyny50 g ksylitolu/cukru200g + 100g
śmietany kremówki400 g
sera 3 x mielonego
waniliapistacjeWykonanie:

odzielić
żółtka od
białek i ubić z dodatkiem szczypty
soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce ksylitolu/cukru z
cukrem waniliowym. Na końcu wmieszać
żółka. Dodać
mączkę ziemniaczaną wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
kakao wymieszane i przesiane z
mąką. Ciasto równomiernie rozsmarować na dużej blaszce z wyposażenia piekarnika, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia. Piec na środkowej
szynie w 200`C 10-12 minut. Upieczony
biszkopt ułożyć na ściereczce kuchennej, zdjąć papier do pieczenia i jeszcze gorący zrolować. Odstawić do wystudzenia
mango obrać, miąższ oddzielić od pestki. 6-10 plasterków odłożyć do dekoracji, resztę pokroić w kostkę.
Żelatynę namoczyć.
Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
Ser wymieszać z ksylitolem/cukrem i
cukrem waniliowym, następnie przy pomocy szpatułki wmieszać ubitą
śmietanę kremówkę. W kilku łyżkach gorącej
wody rozpuścić namoczoną
żelatynę. Wlewając cienką strużką wymieszać z kremem. Dodać pokrojone w kostkę
mango i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie tężećroladę rozwinąć, ściereczkę kuchenną usunąć. Rozsmarować przygotowany krem, zwinąć ponownie i odstawić do schłodzenia. Ubić pozostałe 100 g
bitej śmietany. Oprószyć roladę
cukrem pudrem z
ksylitolu, przybrać rozetkami
bitej śmietany, plasterkami
mango i posiekanymi orzeszkami pistacjowymiSMACZNEGO !