Wykonanie

Najbardziej kultowy wypiek na wielkanocnym
stole to oczywiście babka. Ta tradycyjna, wypracowana, dopieszczona ciepłem i bardzo puchata od
kopy żółtek to baba drożdżowa. Coraz częściej zastępują ją proste babki ucierane różnej
maści. Nie zastąpią na pewno pysznej baby drożdżowej, ale łączy je jedno - na pewno są ozdobą stołu wielkanocnego.Oto uniwersalna babka dwukolorowa, bo i dla smakoszy jasnych i
czekoladowych wypieków. Dzięki dodatkowi
oleju i
jogurtu nie należy do rodzaju suchych, dławiących babek, co to bez kubka
herbaty ani rusz. Im starsza, tym wilgotniejsza.

Składniki:250 g
mąki pszennej4
jaja L150 g cukru/ksylitolu150 ml
oleju150 g
jogurtu greckiego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 łyżki
kakaoSkładniki na polewę:80 g
gorzkiej czekolady80 ml
śmietany kremówkijajeczka-
migdałki do dekoracjiWykonanie:
mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczeniajajka ubić na puszysty kogel-
mogel, aż masa
potroi objętość. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian
mąkę z
olejem i
jogurtem. Część masy odłożyć do odzielnej miseczki, przesiać na sitku
kakao i wymieszać mikseremwyłożyć białe ciasto do foremki wysmarowanej
masłem i wysypanej
mąką lub grysikiem, na to ciemno ciasto i białe na górępiec w 180`C 55 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy babka jest upieczona. Studzić pierwsze 10 minut w foremce, po tym czasie babkę wytrząsnąć z foremki i studzić na kratce w rondelku zagotować
śmietankę kremówkę, wrzucić połamaną
czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Polać wystudzoną babkę. Ozdobić wg własnej fantazjiSMACZNEGO !