Wykonanie
Bogactwo antyoksydantów,solidna dawka błonnika, witamin i aminokwasów, a specjalnie dla
serca bezcenny chlorofil i żywe enzymy. To wszystko w jednym koktajlu.Mądrze dobrane składniki koktajlu pozbawią nasz organizm toksyn, a przy okazji dostarczą nowych smaków i zapachów.W dzisiejszym koktajlu dostawcą chlorofilu jest
rukola.
Sałata o
orzechowo-pikantnym smaku, o liściach w kształcie przypominających liście mlecza. Nie przepadam za bardzo
ostrym jak dla mnie smakiem
rukoli. Jednak ze względu na jej nieocenione walory zdrowotne próbuję włączyć ją do diety. W zestawie z
ananasem i
kiwi smak
rukoli mocno łagodnieje. Jeśli również nie przepadasz za
rukolą daj jej szansę - w tym zestawie może ją polubisz!Na pewno warto wykorzystać
rukolę w kuchni. Niepozorne zielone listki pod względem zawartości żelaza i wapnia przewyższają tradycyjną
sałatę.
Rukola wszechstronnie wspiera procesy trawienne: wzmaga wytwarzanie żółci, zapobiega otyłości, leczy nieżyty i wrzody żołądka. Zawarty w niej cynk przyczynia się do wzmocnienia układu immunologicznego, zaś aminokwasy (odpowiedzialne za ostry smak) działają antywirusowo i oczyszczają z toksyn.
Składniki:2 garście
rukoli1/4
ananasa2
kiwi1 małe
jabłko1 mała
pomarańcza1
banan - opcjonalnie1 płaska łyżeczka młodego jęczmienia - opcjonalniekawałek
imbiru1 łyżeczka
oleju lnianegoWykonanie:
rukolę dokładnie wypłukać i odwirować w suszarce do
sałatyowoce obrać i pokroić na mniejsze cząstki. W zastępstwie
banana zwiększ porcję
jabłka lub dodaj
gruszkęwszystkie składniki zmiksować. W razie potrzeby dolać więcej
wodyNA ZDROWIE !Uwagi:
Rukola podczas uprawy jest traktowana środkami chemicznymi. Przed spożyciem należy
sałatę dokładnie umyć, a najlepiej przez kilka minut moczyć w wodzie z dodatkiem
octu jabłkowego lub
soku z cytryny.