Wykonanie
To jest jedno z tych ciast, które ze spokojem możecie dać znajomym i gwarantuję wam, nawet na myśl im nie przyjdzie, że jest zrobione jedynie z produktów roślinnych #sprawdzone.Cytując przyjaciół, zwłaszcza część męską, czasami z dystansem podchodzącą do moich wymysłów: To ci się
Kasia udało.Ano nieskromnie
powiem, udało się ;)

Chocolate
cake with
bananas and whipped coconut creamCiasto
czekoladowe z
bananami i
bitą śmietaną kokosowąInspiracja - ciasto
dyniowe z książki JadłonomiiSKŁADNIKI (forma o średnicy 21 cm): na ciasto
czekoladowe:1 szklanka
mąki pszennej1/2 szklanki
mąki pszennej razowej1/2 szklanki
cukru pudru1/3 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej3 łyżki
kakao1/3 szklanki
wody1/2 szklanki
oleju rzepakowego1 szklanka puree z dyni na krem*:2 łyżki
masła orzechowego2 rządki roztopionej
gorzkiej czekoladysyrop daktylowy/syrop z agawy/cukier puder - ilość wg upodobańewentualnie 1-2 łyżki wody/mleka na wierzch:2
banany + odrobina
soku z cytryny **1 puszka schłodzonego
mleczka kokosowego2 łyżki
cukru pudru1-2 łyżek
skrobi ziemniaczanej1 rządek
gorzkiej czekolady* krem można równie dobrze zastąpić jakąś
konfiturą, np z
malin albo
czarnej porzeczki** w okresie letnim zamiast
bananów świetnie sprawdziłyby się również
truskawki,
maliny czy
borówkiWYKONANIE:1. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w osobnej. Dodajemy mokre składniki do suchych, miksując na wolnych obrotach/mieszając łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka).2. Składniki na krem blendujemy na gładką masę, dodając ewentualnie 1-2 łyżki
wody lub
mleka, jeśli wydaje się nam zbyt gęsta (musimy być w stanie rozsmarować ten krem na cieście, więc konsystencją powinien przypominać nutellę ;)).3. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch
kremem czekoladowym, a następnie układamy na nim pokrojone w plasterki
banany - można je wcześniej skropić delikatnie
sokiem z cytryny, żeby zachowały swój kolor.4. Stałą część
mleczka kokosowego ubijamy na sztywną pianę, dodając
cukier puder i
skrobię ziemniaczaną. Wykładamy 'bitą śmietanę' na ciasto, wierzch posypujemy posiekaną
gorzką czekoladą i wkładamy ciasto na ok 2-3 h do lodówki.
