ßßß
Chocolate cake with bananas and whipped coconut creamCiasto czekoladowe z bananami i bitą śmietaną kokosowąInspiracja - ciasto dyniowe z książki JadłonomiiSKŁADNIKI (forma o średnicy 21 cm): na ciasto czekoladowe:1 szklanka mąki pszennej1/2 szklanki mąki pszennej razowej1/2 szklanki cukru pudru1/3 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej3 łyżki kakao1/3 szklanki wody1/2 szklanki oleju rzepakowego1 szklanka puree z dyni na krem*:2 łyżki masła orzechowego2 rządki roztopionej gorzkiej czekoladysyrop daktylowy/syrop z agawy/cukier puder - ilość wg upodobańewentualnie 1-2 łyżki wody/mleka na wierzch:2 banany + odrobina soku z cytryny **1 puszka schłodzonego mleczka kokosowego2 łyżki cukru pudru1-2 łyżek skrobi ziemniaczanej1 rządek gorzkiej czekolady* krem można równie dobrze zastąpić jakąś konfiturą, np z malin albo czarnej porzeczki** w okresie letnim zamiast bananów świetnie sprawdziłyby się również truskawki, maliny czy borówkiWYKONANIE:1. Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w osobnej. Dodajemy mokre składniki do suchych, miksując na wolnych obrotach/mieszając łyżką. Ciasto pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut (do suchego patyczka).2. Składniki na krem blendujemy na gładką masę, dodając ewentualnie 1-2 łyżki wody lub mleka, jeśli wydaje się nam zbyt gęsta (musimy być w stanie rozsmarować ten krem na cieście, więc konsystencją powinien przypominać nutellę ;)).3. Gdy ciasto ostygnie, smarujemy jego wierzch kremem czekoladowym, a następnie układamy na nim pokrojone w plasterki banany - można je wcześniej skropić delikatnie sokiem z cytryny, żeby zachowały swój kolor.4. Stałą część mleczka kokosowego ubijamy na sztywną pianę, dodając cukier puder i skrobię ziemniaczaną. Wykładamy 'bitą śmietanę' na ciasto, wierzch posypujemy posiekaną gorzką czekoladą i wkładamy ciasto na ok 2-3 h do lodówki.