Wykonanie
Tak się składa, że ostatnio często sięgam po przepisy "
gangu sióstr" jak to pewien pan określił te wydawnictwa, bo trzeba przyznać, że przepisy są ciekawe i inspirujące. Tym razem mój wybór padł na ciasto architekta, pracochłonne, ale ciekawie wyglądające (no chyba, że komuś
biszkopt wyrośnie jak na złość za gruby, jak to było w moim przypadku) i bardzo smaczne. Mamy tu dwa
biszkopty, masę budyniową i
serową, a jakby tego było małą są też
banany. Bardzo ciekawe połączenie smaków. Ciasto ze względu na pracochłonność polecam na specjalne okazje.
Biszkopt jasny:5 jaj1 szklanka
cukru1 szkl.
mąki pszennej3/4 szkl.
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliTradycyjnie oddzielamy
białka od
żółtek i ubijamy z
solą na pianę, następnie dalej ubijając wsypujemy partiami
cukier. Gdy piana będzie gęsta i lśniąca dodajemy
żółtka, a na koniec ostrożnie mieszamy z
mąkami i
proszkiem do pieczenia. Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 170 st. C przez ok 35 minut
Biszkopt ciemny:3
jaja1/2 szkl.
cukru1/2 szkl.
mąki pszennej1/4 szkl.
mąki ziemniaczanej1 łyżka
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soliPostępujemy podobnie jak w przypadku
biszkoptu jasnego z tą małą różnicą, że razem z
mąkami mieszamy
kakao. W upieczonym
biszkopcie wykrawamy kółka przy pomocy np kieliszka. Uwaga te wycięte kółka będą nam potrzebne.Masa budyniowa:1 litr
mleka4 budynie
śmietankowe1 łyżka
kakao.2
masła2-3 łyżki
cukruW ok szklance
mleka mieszamy proszek budyniowy, pozostałe
mleko zagotowujemy z
cukrem (ilość zależna od upodobań
smakowych, ja dodałam 2 łyżki i krem był mało słodki) wlewamy
mleko z rozrobionymi budyniami i zagotowujemy. Ucieramy miękkie
masło, a następnie dodajemy do niego po łyżce ostudzonego budyniu. Gotowy krem dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy
kakaoMasa serowa:50 dag
serka homogenizowanego waniliowego2
galaretki czerwone.3-4
banany.ok z 1/2
cytrynyGalaretki rozpuszczamy w 11/2 szkl.
wody, gdy zacznie tężeć, mieszamy z
serkiem homogenizowanymBanany kroimy w plastry o grubości
biszkoptu ciemnego i skrapiamy
sokiem z cytryny, by nie ściemniały.Złożenie ciasta:1/2
biszkoptu jasnego - masa ciemna -
biszkopt ciemny z kółeczkami - w każde kółko wkładamy kawałek
banana - masa serowa - w masę
serową wciskamy ciemne kółeczka -masa jasna - 1/2
biszkoptu jasnego. Dodatkowo można wierzch polać
polewą czekoladową.Mój jasny
biszkopt wyszedł jakiś ogromny dlatego ciasto wygląda jak wygląda, następnym razem zrobię z 3 jaj i dam go tylko na spód, a masę
serową poleję po wierzchu
czekoladą i myślę, że ciasto będzie równie smaczne, a na pewno będzie się lepiej prezentowało.




