Wykonanie
Soczyste, kruche
mięso w towarzystwie
marchewki,
selera i
papryki to klasyczne danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia
mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a powszechnie dostępne.

Składniki:1kg
szynki2-3
marchewki½ dużego
selera2
pietruszkistrąk
czerwonej papryki1-2 łyżki
oleju rzepakowegobulion wieprzowyząbek
czosnkubiała
cebulasól,
czarny pieprz,
majeranek,
lubczykSposób przygotowania:
Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich stron
solą,
czarnym pieprzem,
majerankiem i
lubczykiem.
Mięso obsmażamy na
oleju rzepakowym.
Mięso podlewamy
bulionem lub opcjonalnie
wodą tak aby było całe przykryte i dusimy na małym ogniu przez około godzinę z dodatkiem ząbka
czosnku i całej
cebuli.Warzywa myjemy, obieramy i kroimy:
marchew i
pietruszki w plasterki,
seler i
paprykę w kostkę. Wyciągamy
cebule i
czosnek z
wywaru. Warzywa dodajemy do garnka i kontynuujemy gotowanie aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku.
Wywar z warzywami można opcjonalnie zaciągnąć
śmietanką lub
mąką.