ßßß Cookit - przepis na Szynka duszona we włoszczyźnie

Szynka duszona we włoszczyźnie

nazwa

Wykonanie

Soczyste, kruche mięso w towarzystwie marchewki, selera i papryki to klasyczne danie obiadowe. Wymaga długiego duszenia mięsa ale mimo tego nie jest pracochłonne, a składniki do jego przygotowania s,a powszechnie dostępne.
Składniki:
1kg szynki
2-3 marchewki
½ dużego selera
2 pietruszki
strąk czerwonej papryki
1-2 łyżki oleju rzepakowego
bulion wieprzowy
ząbek czosnku
biała cebula
sól, czarny pieprz, majeranek, lubczyk
Sposób przygotowania:
Szynkę myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i doprawiamy z wszystkich stron solą, czarnym pieprzem, majerankiem i lubczykiem. Mięso obsmażamy na oleju rzepakowym. Mięso podlewamy bulionem lub opcjonalnie wodą tak aby było całe przykryte i dusimy na małym ogniu przez około godzinę z dodatkiem ząbka czosnku i całej cebuli.
Warzywa myjemy, obieramy i kroimy: marchew i pietruszki w plasterki, seler i paprykę w kostkę. Wyciągamy cebule i czosnek z wywaru. Warzywa dodajemy do garnka i kontynuujemy gotowanie aż będą miękkie. Doprawiamy do smaku. Wywar z warzywami można opcjonalnie zaciągnąć śmietanką lub mąką.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2016/03/szynka-duszona-we-woszczyznie.html