Wykonanie
Wielkanoc bez
żurku jest jak Wigilia bez barszczu...Ile gospodyń tyle przepisów. Przedstawiam dziś ten z którego najczęściej korzystam. obowiązkowo z domowym zakwasem ;)

Składniki:1,5 l
wywaru z gotowania
kiełbasy lub zamiennie
bulionu2 marchwie
Korzeń pietruszki½
selera4 szt.
kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu)4
liście laurowe4 ziarna
ziela angielskiegoSól8 ziaren
pieprzuDuża biała
cebula2 ząbki
czosnku6
ziemniakówOkoło 0,5l zakwasu (najlepiej domowego)2 łyżki
maki żytniej
Biały pieprzCzosnek granulowanySposób przygotowania:Do
wywaru z gotowania świątecznych
kiełbas dodajemy umyte i obrane
marchewki,
pietruszkę,
seler oraz obraną i nacięta w krzyż
cebule, ząbki
czosnku oraz
kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy
przyprawy:
liść laurowy,
ziele angielskie, ziarna
pieprzu oraz
sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę
ziemniaki,
kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki
maki rozrabiamy w niewielkiej ilości
wody i dolewamy do garnka. Gotujemy Az
ziemniaki będą półmiękkie. Doprawiamy do smaku
solą,
białym pieprzem oraz granulowanym
czosnkiem. Serwujemy z
jajkiem i
rzeżuchą.