ßßß
Składniki:1,5 l wywaru z gotowania kiełbasy lub zamiennie bulionu2 marchwieKorzeń pietruszki½ selera4 szt. kiełbasy białej (lub innej, która została z wielkanocnego stołu)4 liście laurowe4 ziarna ziela angielskiegoSól8 ziaren pieprzuDuża biała cebula2 ząbki czosnku6 ziemniakówOkoło 0,5l zakwasu (najlepiej domowego)2 łyżki maki żytniejBiały pieprzCzosnek granulowanySposób przygotowania:Do wywaru z gotowania świątecznych kiełbas dodajemy umyte i obrane marchewki, pietruszkę, seler oraz obraną i nacięta w krzyż cebule, ząbki czosnku oraz kiełbasy, które zostały nam z wielkanocnego stołu. Dokładamy przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, ziarna pieprzu oraz sól. Gotujemy około 30 minut. Odcedzamy. Dodajemy pokrojone w grubą kostkę ziemniaki, kiełbasy kroimy w plasterki i wkładamy ponownie do zupy oraz dolewamy zakwas. Dwie łyżki maki rozrabiamy w niewielkiej ilości wody i dolewamy do garnka. Gotujemy Az ziemniaki będą półmiękkie. Doprawiamy do smaku solą, białym pieprzem oraz granulowanym czosnkiem. Serwujemy z jajkiem i rzeżuchą.