ßßß Cookit - przepis na Kartoflanka z boczkiem i grzankami

Kartoflanka z boczkiem i grzankami

nazwa

Wykonanie

Zupa ziemniaczana inaczej zwana kartoflanką to tradycyjna kuchnia zarówno polska, jak i niemiecka. Różni się jedynie detalami. Pożywna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na zimniejsze dni, do zrobienia w niecałe 30minut i na każdą kieszeń.
Kartoflanka to również idealny sposób na przemycenie nielubianych warzyw.
Składniki (na 3-4 osoby):
0,5kg ziemniaków
2-3 marchewki
pietruszka
seler
por
mała cebula
1-1,5litra bulionu
3-4 plasterki surowego boczku
odrobina oleju
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
3-4 kromki pieczywa
Warzywa obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy przesmażoną cebulę i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 20minut.
W międzyczasie plastry boczku kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Gotowy boczek przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.
Podobnie robimy z kromkami chleba.Najpierw odkrawamy skórki, a resztę kroimy w kostkę i również smażymy na suchej patelni na złoty kolor.
Gotową zupę miksujemy (nie musimy dokładnie) doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy. Możemy również dodać odrobinę śmietany. Podajemy z grzankami i boczkiem.
Źródło:http://pasja-patki.blogspot.com/2016/02/kartoflanka-z-boczkiem-i-grzankami.html