Wykonanie
Zupa ziemniaczana inaczej zwana kartoflanką to tradycyjna kuchnia zarówno polska, jak i niemiecka. Różni się jedynie detalami. Pożywna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na zimniejsze dni, do zrobienia w niecałe 30minut i na każdą kieszeń.Kartoflanka to również idealny sposób na przemycenie nielubianych warzyw.

Składniki (na 3-4 osoby):0,5kg
ziemniaków2-3
marchewkipietruszkaselerpormała
cebula1-1,5litra
bulionu3-4 plasterki
surowego boczkuodrobina
olejusól,
pieprz,
gałka muszkatołowa3-4 kromki
pieczywaWarzywa obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę drobno posiekać i zeszklić na
oleju. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy przesmażoną
cebulę i zalewamy
bulionem. Gotujemy przez 20minut.W międzyczasie plastry
boczku kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Gotowy
boczek przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.Podobnie robimy z kromkami
chleba.Najpierw odkrawamy skórki, a resztę kroimy w kostkę i również smażymy na suchej patelni na złoty kolor.Gotową zupę miksujemy (nie musimy dokładnie) doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy. Możemy również dodać odrobinę
śmietany. Podajemy z grzankami i
boczkiem.