ßßß
Składniki (na 3-4 osoby):0,5kg ziemniaków2-3 marchewkipietruszkaselerpormała cebula1-1,5litra bulionu3-4 plasterki surowego boczkuodrobina olejusól, pieprz, gałka muszkatołowa3-4 kromki pieczywaWarzywa obrać i pokroić w kostkę. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy przesmażoną cebulę i zalewamy bulionem. Gotujemy przez 20minut.W międzyczasie plastry boczku kroimy w kostkę i smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Gotowy boczek przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłoną nadmiar tłuszczu.Podobnie robimy z kromkami chleba.Najpierw odkrawamy skórki, a resztę kroimy w kostkę i również smażymy na suchej patelni na złoty kolor.Gotową zupę miksujemy (nie musimy dokładnie) doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową i dokładnie mieszamy. Możemy również dodać odrobinę śmietany. Podajemy z grzankami i boczkiem.