ßßß
Ta sałatka u nas w domu to taka dyżurna sałatka imprezowa. Nazwałyśmy ją wraz z córką "osiemnastka", bo właśnie na jej osiemnastych urodzinach zrobiła prawdziwa furorę wśród zaproszonej młodzieży. Co nie znaczy, że nie smakuje również starszym :) Sałatka w wykonaniu bardzo prosta i łatwa, jednak wymaga trochę czasu pracy, ale kiedy podzielimy ją sobie na etapy przygotowania ( np. wcześniej przygotujemy mięso), to już reszta pójdzie szybko :)Polecam :)Składniki- dwie duże piersi z kurczaka ( pojedyncze)- puszka kukurydzy konserwowej ( u mnie ORZECH )- mała kapusta pekińska- 2 kolorowe papryki- 1 mała cebula czerwona- 1 makaron z zupki chińskiej- sól, pieprz, czosnek mielony, przyprawa kebab-gyros, papryka czerwona mielona, majeranek,- majonez- olejWykonaniePiersi z kurczaka dokładnie myję, wykrawam zbędne żyłki i tłuszczyk, każdą kroję wzdłuż na pół. Z czosnku, papryki, majeranku, przyprawy gyrosowej i oleju przygotowuję marynatę, do której wkładam poporcjowane mięso i całość odstawiam do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie mięso grilluję na patelni grillowej i studzę. Wystudzone piersi kroję w większą kostkę, przekładam do miski, dodaję poszatkowaną kapustę pekińską, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, obie papryki i odsączoną kukurydzę. Makaron z zupek chińskich kruszę na drobne kawałki i wrzucam do sałatki, dodaję kilka łyżek majonezu, doprawiam solą i pieprzem. Sałatkę dokładnie mieszam i wstawiam do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie wyjmuję i znów mieszam, jeśli jest za sucha ( makaron podczas zmiękczania mocno wpija mokre dodatki ) dodaję jeszcze łyżkę majonezu. Mieszam i sałatka jest gotowa.Smacznego :)