ßßß Cookit - przepis na Pieczeń

Pieczeń

nazwa

Wykonanie

Pieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem,
do podania na gorąco i na zimno.
Składniki:
-1 kg łopatki wieprzowej
- filet z piersi kurczaka
-marchew
-cebula
-ząbek czosnku
-2 czerstwe bułki
-2 jajka
-bułka tarta
-sól, pieprz naturalny i ziołowy
-majeranek
-czosnek niedźwiedzi
-słodka papryka
-2 łyżki zimnej wody
Filet kroimy na plastry a plastry na paski.
Paski przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i słodką papryką.
Marchew obieramy, gotujemy przez 10 minut w bulionie warzywnym,
studzimy i kroimy w słupki.
Czerstwe bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy.
Mięso i cebulę kroimy na mniejsze kawałki.
Łopatkę, cebulę, czosnek i bułki mielimy w maszynce.
Dodajemy jajka, wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem,
majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy.
W trakcie mieszania dodajemy 2 łyżki zimnej wody.
Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna dosypujemy bułkę tartą.
Doprawiamy do smaku.
Na stolnicy lub dużym talerzu posypanym bułką tartą, z mięsa formujemy placek.
Na nim układamy paski fileta i słupki marchewki.
Zwijamy w roladę, wygładzamy,
przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika
nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 80 minut.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2016/02/pieczen.html