Wykonanie
Na naszym
stole klops gości dość często, chociaż w wersji z
jajkiem tylko na Wielkanoc. Zrobienie go nie jest bardzo pracochłonne, pod warunkiem, że kupimy
mielone mięso. Muszę przyznać, że trochę brak mi odwagi, żeby kupić takie zmielone razem z budą i zapakowane. Na szczęście w moim osiedlowym sklepie stoisko
mięsne jest wyposażone w maszynkę do mielenia i
mogę sobie wybrać który kawałek zostanie zmielony. Gdy ten krok mamy już za sobą, reszta jest mało skomplikowana. Wystarczy wymieszać mięcho z
jajkiem,
bułką i
przyprawami, upiec w piekarniku i obiad gotowy. Klops na zimno jest doskonałą
wędliną. Jego smak zależy głównie od
mięsa. Moja ulubiona wersja to połączenie
wieprzowiny i
piersi z kurczaka.
Klops z
jajkiemCałkowity czas przygotowania potrawy: około 1 , 5 godzinySkładniki:0,5 kg mielonej
łopatkimielona
pierś z kurczaka4
jajka2 suche
bułkibułka tartaprzyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
majeranek, wyciśnięty ząbek
czosnkuDwa
jajka ugotowałem na twardo, pozostałe wymieszałem z
mięsem, namoczonymi i wyciśniętymi
bułkami i
przyprawami. Powstaje z tego dokładnie taka sama masa, z jakiej robię kotlety mielone. Konsystencja też powinna być podobna (jeśli jest zbyt rzadka można dodać trochę
tartej bułki). Wąską blaszkę wyłożyłem papierem do pieczenia, dno przykryłem warstwą masy, położyłem na niej ugotowane (i obrane)
jajka i dodałem pozostałe
mięso. Wierzch klopsa posypałem
bułką tartą i upiekłem (około godziny w temperaturze 180 ⁰).