Wykonanie

Spodobały mi się te lunchboxy, wiecie? :) Dziś kolejna wariacja sałatkowa, choć, jak pokazałam Wam na zdjęciu powyżej, wcale nie musi trafić akurat do lunchboxa, równie dobrze sprawdzi się jako lekki, dietetyczny obiad jak i pożywna kolacja w domu :) Z jednej pojedynczej
piersi z kurczaka swobodnie zrobicie dwie porcje, ale pamiętajcie przy tym, że proporcje innych składników i sosu przeznaczone są dla jednej osoby.Składniki:- gotowana
pierś z kurczaka- dwie garście
sałaty roszponki- ok. 8-10
pomidorków koktajlowych- garść
orzechów włoskichSos musztardowo -
koperkowy:- 1 łyżeczka ostrej
musztardy- pół łyżeczki
sosu sojowego- 1 gałązka świeżego
koperku- 1 łyżeczka
oliwy z oliwek /
oleju tłoczonego na zimno-
sól,
pieprz-
wodaJeśli mamy w domu ugotowane
mięso, na przykład z poprzedniego dnia to wykonanie naszej sałatki zajmuje dosłownie chwilkę, w przeciwnym wypadku wiadomo, czas przygotowania nieco się wydłuża. Jeśli nie zamierzamy wykorzystywać później
bulionu spod mięsa, warto dodać do niego
sól,
pieprz, szczyptę ostrej i sporo słodkiej
czerwonej papryki w proszku, co zdecydowanie poprawi smak naszego
kurczaka. W międzyczasie przygotowujemy dressing -
oliwę łączymy z
sosem sojowym i
musztardą, dodajemy drobno posiekany
koperek, jeśli całość jest zbyt gęsta lekko rozcienczamy
wodą i doprawiamy
solą i
pieprzem do smaku. Całość chowamy do lodówki i niech tam sobie chwilkę postoi. Następnie myjemy
sałatę, układamy na talerzu lub w pudełku a na niej lądują
orzechy.

Jeśli nie posiadacie dziadka do
orzechów, w jego roli świetnie sprawdza się śrubokręt ;) Gdy nasz
kurczak jest już ugotowany i przestudzony kroimy go w paseczki lub w kostkę i dodajemy do sałatki. Pozostało już tylko pokroić
pomidorki na pół, ułożyć na wierzchu i całość polać naszym sosem.

Gotowe!
Sałatka świetnie smakuje zarówno od razu po przygotowaniu, jak też i po kilku godzinach spędzonych w lodówce. Pozostaje zajadać na miejscu lub zamknąć nasze pudełko i cieszyć się przepysznym lunchem w pracy :)Smacznego!