Wykonanie
Bardzo lubimy
jajka z przeróżnymi farszami. Ale wcale nie jest łatwo zrobić je jakoś na nowo, nietypowo, ale tak żeby wszystkim smakowały. Farsz do dzisiejszych
jajek powstał bardzo spontanicznie i sprawdził się doskonale. Myślę, że
będę powtarzać takie
jajka na różnych imprezach.Bez
jajek nie ma dla nas Świąt Wielkiej Nocy, ale często jemy je poza świętami. Jajecznice, omlety,
jajka zapiekane to najczęściej nasze weekendowe śniadania.Zobacz inne przepisy na
jajka, wielkanocne i nie tylko

czas przygotowania: 30 minutskładniki:3-4 duże
jajka kurze1 niezbyt duża
marchewka1/2 niedużej
cebuligarstka
orzechów pekan3 łyżki drobno
startego sera Bursztyn1 łyżeczka
oleju1 łyżka gęstej
śmietanydo smaku -
sól,
pieprz ziołowy,
papryka słodka mielona,
pieprz cayenne,
kminek mielonydodatkowo kilka połówek
orzechów pekangarść listków
sałaty1/2
marchewki2 łyżeczki sosu np. takiego jak w tym przepisielistki
natki pietruszki
Marchewkę oczyściłam, starłam na tarce jarzynowej o dużych oczkach.
Cebulę obrałam, posiekałam drobno.
Orzechy też drobno pokroiłam a kawałeczek
sera starłam na malutkie wiórki. Na małą patelnię wlałam
olej i wrzuciłam
cebulę. Kiedy się zeszkliła dodałam
marchewkę i smażyłam powoli na małym ogniu aż zmiękła, ostudziłam.Do podsmażonych warzyw dodałam
ser, posiekane
orzechy,
śmietanę i doprawiłam masę do smaku - powinna być dość wyrazista.
Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam, obrałam ze skorupek i poprzekrawałam na połówki. Na każdą nałożyłam dużą łyżkę farszu
marchewkowo orzechowego.Na talerzu ułożyłam liście
sałaty przekładając je cienkimi paskami
marchewki skrojonymi z warzywa obieraczką do warzyw.
Skropiłam sosem. Na wierzchu ułożyłam połówki
jajek z nadzieniem. Przybrałam listkami
natki pietruszki.