Wykonanie
Może spodoba się Wam mój pomysł na łazanki - upiekłam je z
pieczarkami,
kapustą kiszoną i masą
serową. Całość ładnie się trzyma, a zapiekankę można podać w zgrabnych kawałkach.


Składniki :250 g.
makaronu typu łazanki400 g.
pieczarek300 g.
kapusty kiszonejtarta mozzarella2-3 łyżki ciemnego
sosu sojowego1
jajko3/4 szklanki
mleka lub słodkiej
śmietanysól,
pieprz do smakuDodatkowo :
masło do posmarowania formy
bułka tartaolej do smażeniaPrzygotowanie :Umyte i osuszone
pieczarki kroję w cienkie plasterki i na odrobinie
oleju, ze szczyptą
soli smażę do odparowania
wody. Zdejmuję je z patelni i przekładam do miski. Na tej samej patelni umieszczam posiekaną
kapustę, dolewam troszkę
oleju i
wody - duszę po przykryciem ok. 10 minut. Dodaję
sos sojowy, doprawiam
kapustę do smaku i duszę jeszcze kilka minut, a następnie przekładam do
pieczarek.
Makaron gotuję prawie do miękkości, dokładnie odcedzam i przekładam do miski. Wszystko dokładnie mieszam, doprawiam do smaku. Naczynie do zapiekania smaruję
masłem i oprószam
bułką tartą. Wykładam masę, lekko ją ugniatając.
Jajko rozbełtuję z
mlekiem, dodaję
ser, trochę
soli i
pieprzu - mieszam by wszystko się połączyło, po czym wylewam na
makaron z
pieczarkami i
kapustą. Naczynie wstawiam do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C. na ok. godzinę. Podaję na gorąco.


