Wykonanie
Szybka i łatwa surówka z
sałaty lodowej,
roszponki i
rukoli, z soczystym
pomidorem, chrupiącym
selerem naciowym i z lekko pikantnym sosem.



Składniki :4-5 liści
sałaty lodowejsolidna garść
sałaty roszponkisolidna garść świeżej
rukoli1 niewielki
pomidor1 łodyga
selera naciowegoSos :duża szczypta
soliduża szczypta
cukruduża szczypta mieszanki
ziół prowansalskich0,5 łyżeczki delikatnej
musztardy (u mnie miodowa)5-8 łyżek lekko gazowanej
wody mineralnej5 łyżek
oleju rzepakowego1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie :Umyte i osuszone
sałaty rwę na kawałki,
pomidora siekam w drobniutką kostkę, obranego z nitek
selera w cienkie plasterki - wszystko przekładam do miski. Do małej miseczki wsypuję
sól,
cukier i
zioła prowansalskie. Dolewam
wodę, dodaję
musztardę i mieszam do rozpuszczenia się
soli i
cukru. Na końcu dolewam
olej i
sok z cytryny, mieszam by powstała gładka emulsja. Sosem polewam
sałaty, dokładnie mieszam przed podaniem.


