Wykonanie
Składniki:(na 2 porcje) na
sałatkę:- 5 liści
sałaty lodowej (ok. 50 g),- 1
pomidor (ok. 90 g),- 2
rzodkiewki (ok. 40g),- 10 plasterków
ogórka (ok. 50g), na ziemniaczki:- 6
ziemniaków (ok. 420 g),- łyżka
oleju rzepakowego (ok. 10 g),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka,
zioła prowansalskie, na gyrosa:- 2
filety z kurczaka (ok. 200g),- łyżeczka
oleju rzepakowego (ok. 5g),-
przyprawy:
sól,
pieprz,
papryka słodka, ostra, wędzona,
curry, na
sos czosnkowy:- ząbek
czosnku,- pół
jogurtu naturalnego (ok. 90 g),- łyżka
soku z cytryny,- szczypta
cukru,-
sól i
pieprz.Sposób przygotowania1. Obieramy
ziemniaki, kroimy w półksiężyce i marynujemy w
oleju rzepakowym z
przyprawami.
Ziemniaki pieczemy w 200 ⁰ C przez ok. 50 min.2. Dokładnie myjemy
sałatę,
pomidora,
rzodkiewki i
ogórka, a następnie kroimy w dowolne kształty.3. Kroimy
pierś z kurczaka w paski i marynujemy w
oleju i przyprawach.
Kurczaka smażymy na patelni teflonowej.4. Przygotowujemy
sos czosnkowy: mieszamy
jogurt naturalny z wyciśniętym
czosnkiem. Doprawiamy
solą i
pieprzem,
sokiem z cytryny i szczyptą
cukru.5. Ziemniaczki,
kurczaka i
sałatkę układamy na talerzu z dodatkiem
sosu czosnkowego.
Sałatka jest bogata w:- błonnik pokarmowy (pochodzący z warzyw), który
daje uczucie sytości,- likopen (pochodzący z
pomidora), który zapobiega procesom starzenia się,- potas (pochodzący z
ziemniaków), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,-
czosnek zawierający substancje działające przeciwbakteryjnie.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 480 gEnergia: 414 , 5 kcal
Białko: 28,6 gTłuszcz: 15 , 1 gWęglowodany: 45 , 2 gBłonnik pokarmowy : 4 , 7 gSmaczneg o i zdr o we go