Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować przepis na zrazy wieprzowe, autorstwa mojej dobrej koleżanki - Alicji =)Zrazy zawijane (inaczej rolady), to bardzo popularna, tradycyjna potrawa
mięsna. Przyrządza się je z
mięsa wołowego lub wieprzowego, na Śląsku natomiast istnieje regionalna odmiana tego dania - są to rolady nadziewane
słoniną i
ogórkiem kiszonym.Niezależnie którą wersje roladek wybierzecie, każda z nich będzie nieco pracochłonna, ale ich wspaniały smak wynagrodzi Wam każdą minutę spędzoną w kuchni.Dziś prezentujemy Wam zrazy z
szynki wieprzowej, nadziewane
wędzonym boczkiem,
ogórkiem kiszonym i
cebulą. Z powodzeniem możecie je także wykonać z użyciem
schabu,
karkówki lub
wołowiny, bo sama procedura przygotowania właściwie niczym się nie różni. Jeśli macie prawdziwy, robiony domowym sposobem
smalec ze swojskiej
świnki, to warto właśnie na nim przesmażyć zrazy, ponieważ zyskają wtedy lepszy smak.
Potrzebne będą:- 10 plastrów
szynki wieprzowej (lub innego wybranego
mięsa) o grubości ok. 1 cm- 10 cienkich plasterków
boczku wędzonego- 2-3
ogórki kiszone- 2
cebule-
musztarda - najlepiej Dijon- świeżo zmielony
majeranek,
sól,
pieprz- domowy
smalec lub
olej do smażeniaSposób wykonania:1)
Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie plasterki i z jednej strony posypujemy
solą,
pieprzem i
majerankiem, a z drugiej smarujemy
musztardą.2)
Cebulę i
ogórki kiszone kroimy w paski.3) Na posmarowanym
musztardą mięsie układamy plaster
boczku, kilka pasków
ogórka i
cebuli, a następnie zwijamy je w roladkę i spinamy wykałaczką.4) Na patelni rozgrzewamy
smalec lub
olej i przesmażamy zrazy na patelni, na dużym ogniu, z obu stron, aż się dobrze zrumienią. Następnie przekładamy je do brytfanki lub rondla.5) Na patelni rumienimy pozostałą z nadziewania zrazów pokrojoną
cebulę, następnie zalewamy ją
wodą i przelewamy całość do naczynia, do którego włożyliśmy zrazy. Pozwoli nam to uzyskać jeszcze lepszy smak zrazów.6) Zrazy dusimy do miękkości, w razie potrzeby dodając w trakcie odrobinę
wody, żeby się nie przypaliły.Tak przygotowane zrazy podajemy z
ziemniakami lub kluskami i innymi dodatkami.Smacznego =)