ßßß
Potrzebne będą:- 10 plastrów szynki wieprzowej (lub innego wybranego mięsa) o grubości ok. 1 cm- 10 cienkich plasterków boczku wędzonego- 2-3 ogórki kiszone- 2 cebule- musztarda - najlepiej Dijon- świeżo zmielony majeranek, sól, pieprz- domowy smalec lub olej do smażeniaSposób wykonania:1) Mięso rozbijamy delikatnie tłuczkiem na cienkie plasterki i z jednej strony posypujemy solą, pieprzem i majerankiem, a z drugiej smarujemy musztardą.2) Cebulę i ogórki kiszone kroimy w paski.3) Na posmarowanym musztardą mięsie układamy plaster boczku, kilka pasków ogórka i cebuli, a następnie zwijamy je w roladkę i spinamy wykałaczką.4) Na patelni rozgrzewamy smalec lub olej i przesmażamy zrazy na patelni, na dużym ogniu, z obu stron, aż się dobrze zrumienią. Następnie przekładamy je do brytfanki lub rondla.5) Na patelni rumienimy pozostałą z nadziewania zrazów pokrojoną cebulę, następnie zalewamy ją wodą i przelewamy całość do naczynia, do którego włożyliśmy zrazy. Pozwoli nam to uzyskać jeszcze lepszy smak zrazów.6) Zrazy dusimy do miękkości, w razie potrzeby dodając w trakcie odrobinę wody, żeby się nie przypaliły.Tak przygotowane zrazy podajemy z ziemniakami lub kluskami i innymi dodatkami.Smacznego =)