Wykonanie
Zachciało mi się dziś bardzo domowego obiadu, a kotlety mielone niewątpliwie takim są. Kotlety z
wołowiny mają charakterystyczny, wyrazisty smak; u mnie były też dość pikantne, bo doprawiłam je
musztardą. Aha, i jeszcze jedno - smażyłam je na
smalcu, to też decyduje o smaku.
Składniki :0,5 kg mielonej
wołowiny1
cebula1 pełna łyżeczka
musztardy (użyłam sarepskiej)1 łyżka suszonego
majeranku0,5 łyżeczki suszonego
tymianku1
jajkook. 1/3 szklanki lekko gazowanej
wody mineralnejsól, świeżo mielony
czarny pieprzDodatkowo :
bułka tarta do panierowania
smalec do smażeniaPrzygotowanie :
Mięso przekładam do miski, dodaję
wodę,
jajko,
zioła,
musztardę i bardzo drobno posiekaną
cebulę (można ją zetrzeć). Mieszam wszystko dłonią do połączenia się, po czym doprawiam masę do smaku
solą i
pieprzem. Formuję owalne, lekko spłaszczone, dość duże kotlety. Każdy panieruję w
bułce tartej.
Smalec rozgrzewam na patelni i smażę kotlety na średnim ogniu ok 5 minut z każdej strony. Na koniec przykrywam patelnię, zmniejszam ogień i smażę kotlety jeszcze kilka minut.