ßßß
Polecam więc znikające paszteciki na gęsinie!Składniki:3 szt- gęsie żołądki,3 szt- gęsia wątróbka,5 łyżek- gęsi smalec,30 dkg- łopatka wieprzowa,1 szt – jajo,1 szt- cebula,5 łyżek- bułka tarta,Mała szczypta- majeranek,Ziele angielski- 2- 3 kulkiSól do smaku,Pieprz czarny świeżo mielony do smaku,Żurawina do smaku i dekoracji.
Pasztet z zasady jest trochę pracochłonny i ten niestety również.Żołądki należy zalać wodą i gotować około godziny w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego. Po godzinie można dodać kawałek łopatki i gotować dalej…a po kolejnym 20 minutach na krótką chwilę wrzucić do gotowanego mięsa wątróbki. Wyjąć wszytko z wywaru i ostudzić. Bardzo dokładnie zmielić, mięso, żołądki i wątróbkę. Na tarce zetrzeć cebulę i dodać do mięsnej masy razem z jajkiem, bułką i gęsim smalcem. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem a potem odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.Po tym czasie ponownie wymieszać, sprawdzić smak, jeśli trzeba doprawić i dopiero wówczas przełożyć do foremek. Ponieważ ja korzystałam z małych foremek- pasztet piekł się około 20-25 minut w temperaturze 210 stopni.Smacznego.