ßßß Cookit - przepis na Ach kochany Augustynie wszystko minie, minie, minie…

Ach kochany Augustynie wszystko minie, minie, minie…

nazwa

Wykonanie

I tak też się stało, zanim zdążyliśmy się w nim rozsmakować pasztet się skończył. Widocznie wyszedł za smaczny! Macie też tak czasem, że coś wyjdzie za dobre? A potem same problemy:) Zanim ostygnie, zanim człowiek zrobi zdjęcia znika…najczęściej samo…nigdy nie ma winnych…nikt się nie przyzna do zjedzenia…winna jest magiczna lodówka połykająca swoją zawartość:)
Polecam więc znikające paszteciki na gęsinie!
Składniki:
3 szt- gęsie żołądki,
3 szt- gęsia wątróbka,
5 łyżek- gęsi smalec,
30 dkg- łopatka wieprzowa,
1 szt – jajo,
1 szt- cebula,
5 łyżek- bułka tarta,
Mała szczypta- majeranek,
Ziele angielski- 2- 3 kulki
Sól do smaku,
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
Żurawina do smaku i dekoracji.
Pasztet z zasady jest trochę pracochłonny i ten niestety również.
Żołądki należy zalać wodą i gotować około godziny w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego. Po godzinie można dodać kawałek łopatki i gotować dalej…a po kolejnym 20 minutach na krótką chwilę wrzucić do gotowanego mięsa wątróbki. Wyjąć wszytko z wywaru i ostudzić. Bardzo dokładnie zmielić, mięso, żołądki i wątróbkę. Na tarce zetrzeć cebulę i dodać do mięsnej masy razem z jajkiem, bułką i gęsim smalcem. Doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem a potem odstawić w chłodne miejsce na ok. 30 minut.
Po tym czasie ponownie wymieszać, sprawdzić smak, jeśli trzeba doprawić i dopiero wówczas przełożyć do foremek. Ponieważ ja korzystałam z małych foremek- pasztet piekł się około 20-25 minut w temperaturze 210 stopni.
Smacznego.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/01/ach-kochany-augustynie-wszystko-minie-minie-minie-nawet-pasztet-na-gesinie