Wykonanie
Ostatnio często piekę
mięso, by
mieć coś pysznego na kanapki, a w razie potrzeby
mieć również gotowy obiad. Dziś więc na obiad, zresztą nadzwyczaj pyszny, jest pieczony
schab faszerowany
wołowiną, z dodatkiem jasnego sosu, który przygotowałam z płynu pozostałego z pieczenia. Dawno tak mi obiad nie smakował, może również dlatego, że byłam dziś niezwykle głodna - a jak wiadomo głód to niezastąpiona
przyprawa.
Schab i mielona, pikantnie przyprawiona
wołowina to bardzo pyszne połączenie. Skórka pieczeni ma piękny kolor i jest lekko chrupiąca, bo posmarowałam ją ostrą
musztardą dijon firmy Develey .
Składniki :ok. 1 kg
schabu (dobrze, żeby kawałek
mięsa miał sporą średnicę)do natarcia:1 łyżka
soli2 łyżki
majeranku2 ząbki
czosnku1 łyżka
musztardy dijon, polecam DeveleyFarsz :150 g. mielonej
wołowiny3 łyżki
wody mineralnej1
cebula2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majerankuPrzygotowanie :Umyty i osuszony
schab ostrym nożem przecinam tak, by utworzyć prostokąt.
Mięso nacieram
solą i
majerankiem i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem, zwijam w roladę i pod przykryciem odstawiam na noc do lodówki. Mielone przekładam do miski, dodaję
wodę,
majeranek, bardzo drobno posiekaną
cebulę i
czosnek, doprawiam do smaku
solą i
pieprzem. Dokładnie wyrabiam masę, po czym rozsmarowuję ją na wewnętrznej części
schabu - tej która była w środku po zwinięciu. Tak powstałą roladę zabezpieczam sznurkiem i smaruję z zewnątrz
musztardą. Przekładam roladę do rękawa i piekę w temperaturze 180 stopni C. 70 minut, po czym rozcinam rękaw na górze i piekę jeszcze 10 minut, by pieczeń się zrumieniła. Podaję na gorąco jako danie obiadowe lub na zimno jako
wędlinę.Przepis autorki.