ßßß
Składniki:2,700 – 3000 g schabu w kawałku1 op 10 g majerankuśrednia głowka czosnkuprzyprawa czubrzyca czerwona ok 10 g( dostępna na allegro po 2 zł za 50g polecana do mięs i ja polecam )sólkilka liści laurowych2 duże cebulesłoik dżemu z czarnej porzeczki ( może być ewentualnie wiśniowy) 300-400mlolej do smażeniaPrzygotowanie:Schab umyć i przeciąć na pół.Potem potraktować jak ślimaka – rozkroić go na prostokąt zaczynając od boku kierując się ku środkowi. Można lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć posiekanym czosnkiem, solą ,liśćmi, majerankiem i czubrzycą.Odstawić do lodówki na minimum 24 h u mni było ich około 36.Nagrzać piekarnik do 180 stopni góra dół bez termoobiegu.Mięso smarować w środku dżemem i zwijać w roladę wzdłuż, aby była długa – szeroka piekła by się dłużej.Obsmażać na oleju z każdej strony i pakować do dwóch osobnych rękawów do pieczenia, dodając 1 cebulę do każdego, tłuszcz z podsmażenia i resztkę dżemu. Zawijać rękawy i piec 1 h.Po tym czasie otworzyć rękawy i sos zlać do blachy ze schabem.Mięso powinno leżakować ok 10-15 minut przed podaniem na ciepło, lub kilka godzin jeśli ma być dodatkiem na zimno, np. do kanapek.Sos: najważniejszym efektem ubocznym pieczenia schabu w rękawie jest sos! Zlewamy go do garnka i miskujemy razem z cebulką, która pieczona daje sosowi niepowtarzalny słodki smak i ciemny kolor. Redukujemy na gazie o 1/3 objętości, powinien być gęsty, jeśli nadal jest rzadki zagęszczamy 1 łyżką mąki pszennej z odrobiną wody.Podajemy.Smacznego!
a tu przekrojony: i sosik, nie przejmujcie się bałaganem robiłam zdjęcie przy przygotowywaniu obiadu
Powiązane notki:Smażone nadziewane kopytka z mięsem