Wykonanie
1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×Szukacie alternatywy dla sklepowych
wędlin albo pomysłu na niedzielny obiad ? Może pomogę ?: ) Oto mój autorski przepis na niezawodny
schab, delikatny, kruchy i przepyszny, dodatek
dżemu bardzo wzbogaca jego smak i jest konieczny : ) chociaż może niekonwencjonalny to idealnie tu pasuje. Tak przygotowane
mięso zawsze gości na naszym
stole w święta : ) ale nie tylko, czasem rozpieszczamy się nim zamiast kupnej
szynki.
Składniki:2,700 – 3000 g
schabu w kawałku1 op 10 g
majerankuśrednia głowka
czosnkuprzyprawa czubrzyca czerwona ok 10 g( dostępna na allegro po 2 zł za 50g polecana do
mięs i ja polecam )
sólkilka
liści laurowych2 duże
cebulesłoik
dżemu z czarnej porzeczki ( może być ewentualnie
wiśniowy) 300-400ml
olej do smażeniaPrzygotowanie:
Schab umyć i przeciąć na pół.
Potem potraktować jak
ślimaka – rozkroić go na prostokąt zaczynając od
boku kierując się ku środkowi. Można lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć posiekanym
czosnkiem,
solą ,liśćmi,
majerankiem i czubrzycą.Odstawić do lodówki na minimum 24 h u mni było ich około 36.Nagrzać piekarnik do 180 stopni góra dół bez termoobiegu.
Mięso smarować w środku
dżemem i zwijać w roladę wzdłuż, aby była długa – szeroka piekła by się dłużej.Obsmażać na
oleju z każdej strony i pakować do dwóch osobnych rękawów do pieczenia, dodając 1
cebulę do każdego, tłuszcz z podsmażenia i resztkę
dżemu. Zawijać rękawy i piec 1 h.Po tym czasie otworzyć rękawy i sos zlać do blachy ze
schabem.
Mięso powinno leżakować ok 10-15 minut przed podaniem na ciepło, lub kilka godzin jeśli ma być dodatkiem na zimno, np. do kanapek.Sos: najważniejszym efektem ubocznym pieczenia
schabu w rękawie jest sos! Zlewamy go do garnka i miskujemy razem z
cebulką, która pieczona
daje sosowi niepowtarzalny słodki smak i ciemny kolor. Redukujemy na gazie o 1/3 objętości, powinien być gęsty, jeśli nadal jest rzadki zagęszczamy 1 łyżką
mąki pszennej z odrobiną
wody.Podajemy.Smacznego!
a tu przekrojony: i sosik, nie przejmujcie się bałaganem robiłam zdjęcie przy przygotowywaniu obiadu
Powiązane notki:Smażone nadziewane kopytka z
mięsem