ßßß Cookit - przepis na Pieczony schab

Pieczony schab

nazwa

Wykonanie

1 Flares Twitter 0 Facebook 1 1 1 1 Flares ×
Szukacie alternatywy dla sklepowych wędlin albo pomysłu na niedzielny obiad ? Może pomogę ?: ) Oto mój autorski przepis na niezawodny schab, delikatny, kruchy i przepyszny, dodatek dżemu bardzo wzbogaca jego smak i jest konieczny : ) chociaż może niekonwencjonalny to idealnie tu pasuje. Tak przygotowane mięso zawsze gości na naszym stole w święta : ) ale nie tylko, czasem rozpieszczamy się nim zamiast kupnej szynki.
Składniki:
2,700 – 3000 g schabu w kawałku
1 op 10 g majeranku
średnia głowka czosnku
przyprawa czubrzyca czerwona ok 10 g( dostępna na allegro po 2 zł za 50g polecana do mięs i ja polecam )
sól
kilka liści laurowych
2 duże cebule
słoik dżemu z czarnej porzeczki ( może być ewentualnie wiśniowy) 300-400ml
olej do smażenia
Przygotowanie:
Schab umyć i przeciąć na pół.
Potem potraktować jak ślimaka – rozkroić go na prostokąt zaczynając od boku kierując się ku środkowi. Można lekko rozbić tłuczkiem. Natrzeć posiekanym czosnkiem, solą ,liśćmi, majerankiem i czubrzycą.
Odstawić do lodówki na minimum 24 h u mni było ich około 36.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni góra dół bez termoobiegu.
Mięso smarować w środku dżemem i zwijać w roladę wzdłuż, aby była długa – szeroka piekła by się dłużej.
Obsmażać na oleju z każdej strony i pakować do dwóch osobnych rękawów do pieczenia, dodając 1 cebulę do każdego, tłuszcz z podsmażenia i resztkę dżemu. Zawijać rękawy i piec 1 h.
Po tym czasie otworzyć rękawy i sos zlać do blachy ze schabem.
Mięso powinno leżakować ok 10-15 minut przed podaniem na ciepło, lub kilka godzin jeśli ma być dodatkiem na zimno, np. do kanapek.
Sos: najważniejszym efektem ubocznym pieczenia schabu w rękawie jest sos! Zlewamy go do garnka i miskujemy razem z cebulką, która pieczona daje sosowi niepowtarzalny słodki smak i ciemny kolor. Redukujemy na gazie o 1/3 objętości, powinien być gęsty, jeśli nadal jest rzadki zagęszczamy 1 łyżką mąki pszennej z odrobiną wody.
Podajemy.
Smacznego!
a tu przekrojony: i sosik, nie przejmujcie się bałaganem robiłam zdjęcie przy przygotowywaniu obiadu
Powiązane notki:
Smażone nadziewane kopytka z mięsem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/09/02/pieczony-schab