Wykonanie
Schab inaczej, bo duszony powoli z dużą ilością
cebuli. Przyprawiłam go
pieprzem cayenne, dodałam także
czosnek, dzięki
czemu jest przyjemnie pikantny w smaku.
Składniki :kilka kotletów
schabowych, ok. 1 cm grubościpo 1 dużej
cebuli na kotlet2 ząbki
czosnku2-3 łyżki
smalcuPrzyprawy:
sól,
pieprz cayenne,
majeranekPrzygotowanie :Kotlety lekko rozbijam i nacinam je
ostrym nożem na głębokość 2 milimetrów z obu stron. W nacięcia wcieram
sól,
pieprz cayenne (ostrożnie z ilością) i
majeranek. Przygotowane w ten sposób
mięso odstawiam na godzinę do lodówki. Na głębokiej patelni rozgrzewam
smalec i układam kotlety - smażę je po 3 minuty z obu stron, by się zarumieniły. Obrane
cebule kroję w grube piórka, dokładam na patelnię, oprószam ją
solą. Przykrywam patelnię i duszę wszystko na wolnym ogniu ok. 30 minut, mieszając od czasu do czasu. Przed końcem duszenia dodaję posiekany
czosnek.Przepis autorski.