ßßß
Składniki:schab bez kości około 1 kgsuszony majeranek 2 łyżkiczosnek 5 ząbkówsól pół łyżeczkiolej (rzepakowy lub oliwa z oliwek) lub smalec 3 łyżkiPrzygotowanie:Mięso posolić. Na patelni rozgrzać olej lub smalec i obsmażyć schab z każdej strony. Wystarczy lekkie obsmażenie aby mięso nie wysychało podczas pieczenia. Czosnek drobno posiekać, obsypać schab z każdej strony. Na koniec posypać majerankiem.Piec w żaroodpornym naczyniu lub brytfannie z przykrywką, jeśli takich nie mamy, to może być też forma np. keksówka, którą przykryjemy folią aluminiową. Na dno nalać trochę oleju, włożyć mięso, przykryć i wstawić do nagrzanego do 220 stopni piekarnika. Piec pod przykryciem 1,5 godziny, następnie przykrywkę zdjąć i piec jeszcze około 20 minut w temperaturze 180 stopni, polewając kilkakrotnie sosem z pieczenia. Kroić po wystudzeniu.