Wykonanie
Kotlet
schabowy to najpopularniejsza
sztuka mięsa w polskiej kuchni, choć
mięso w taki sposób podane można spotkać nie tylko u nas. Nie ma co się dziwić takiej popularności, bowiem obiad ze
schabowym, to obiad szybki i pyszny. Dzisiejszy kotlet to odrobinę inna wersja
schabowego - z lekkim aromatem
tymianku .Przepis z książeczki BPD "Pyszne potrawy z
wieprzowiny" dołączam do akcji "Gotujemy po polsku", którą organizuje Kuchnia Ireny i Andrzeja a patronuje serwis zPierwszegoTloczenia.pl
sóljajkotłuszcz do smażeniaPanierka:Pół szklanki
bułki tartej2 łyżeczki suszonego
tymianku1 łyżeczka świeżo zmielonego
czarnego pieprzusólKotlety rozbijamy tłuczkiem, lekko solimy. Mieszamy
bułkę tartą z bardzo drobno rozkruszonym
tymiankiem,
pieprzem i
solą. Kotlety obtaczamy kolejno w roztrzepanym
jajku i panierce. Smażymy na gorącym tłuszczu.