Przepis na schabowe z dodatkiem tymianku podpatrzyłam tutaj. Takie kotleciki są pyszne..polecam..ja zrobiłam oczywiście z większej porcji..4 plastry schabu bez kościsól1 jajko na panierkę:1 szkl. bułki tartej2 łyżeczki suszonego tymiankuMarsyl1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzusólPlastry mięsa rozbić tłuczkiem dość cienko, lekko posolić. Bułkę tartą zmieszać z drobno pokruszonym tymiankiem, pieprzem i szczyptą soli. Jajko roztrzepać.Kotlety obtaczać kolejno w jajku i panierce. Smażyć na gorącym tłuszczu.Tymianek, czyli macierzanka, jest rośliną występującą w Eurazji, Afryce Północnej i na Wyspach Kanaryjskich.Ze względu na dużą zawartość olejków lotnych (olejki eteryczne) używany jest jako roślina przyprawowa i lecznicza.Silnie aromatyczny zapach i nieco gorzkawy smak tymianku pochodzi od dużej ilości zawartego w nim olejku eterycznego.Tymianek jest przyprawą o szerokim zastosowaniu. W kuchni wykorzystywany jest jako przyprawa do tłustych mięs, pasztetów, kiełbas i potraw z warzyw strączkowych. Bardzo popularny w kuchni francuskiej. Jest jednym z podstawowych składników klasycznego bouquet garni, a także ziół prowansalskich. Jako przyprawy możemy użyć najwyżej 3 łyżeczki (lub jedna gałązkę) na 1 kg pokarmu.