Wykonanie
Wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, więc postanowiłam przygotować dla Was kilka propozycji na te dni. Dziś mam dla Was rewelacyjną, niezwykle puszystą i delikatną babkę z lekkim posmakiem
kawy. Przepis pochodzi z książki "Dobra kuchnia. Ciasta z blachy" Wydawnictwa Dragon, i jak wszystkie które do tej
pory sprawdziłam, okazał się niezawodny. Polecam Wam serdecznie to ciasto, i przy okazji książkę - to prawdziwa kopalnia sprawdzonych i pysznych pomysłów na ciasta.



Składniki na formę z kominkiem (moja ma w węższej części średnicę 14 cm, a wysokość 10 cm)2 szklanki
mąki pszennej4
jajka2/3 szklanki
cukru3 łyżki
cukru waniliowego200 g. miękkiego
masła2 łyżeczki
proszku do pieczenia0,5 szklanki mocnego naparu z
kawy (chłodnego)Dodatkowo :
masło do posmarowania formy
bułka tarta lub
mąka do oprószenia formy
cukier puder lub
lukierPrzygotowanie :Miękkie
masło miksuję z
cukrami, a gdy masa jest bardzo puszysta, dodaję po jednym
jajku (dalej miksując). Następnie na zmianę dodaję
mąkę z
proszkiem do pieczenia i zaparzoną
kawę, aż do wykończenia składników. Ciasto powinno być dość gęste i gładkie. Przekładam je do wysmarowanej
masłem i oprószonej
bułką lub
mąką formy, po czym upuszczam formę z wysokości kilku centymetrów na blat, by pozbyć się pęcherzyków powietrza ze środka ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. na ok. 45 - 50 minut, sprawdzam suchym patyczkiem, czy jest upieczona. Pozostawiam w formie do całkowitego wystygnięcia (ciepła będzie się łamać i kruszyć), po czym oprószam ją pudrem.




