Wykonanie
Czasami lubię coś przyrządzić na smak
chiński, co w
sumie z chińskim nie miało raczej nic wspólnego. Zainspirowana chińskim tygodniem w Biedronce postanowiłam zaopatrzyć się we wszystkie produkty potrzebne do potrawy według przepisu podanego w gazetce.Myślę, że sosy kupowane w marketach, są tylko namiastką prawdziwych oryginalnych smaków z Chin, to jednak zaufałam i zakupiłam je.Przyznam się, że tez trochę potrawę zmodyfikowałam, bo nie smażyłam jej tylko na głębokim tłuszczu
kokosowym. Dodałam do smażenia zwykłego
oleju.Moja ocena dania :Danie smaczne, aczkolwiek rzeczywiście czuje się tę inność potrawy.Przede wszystkim czuje się bardzo smak
imbiru za którym osobiście nie przepadam, wyczuwalna ostrość , dlatego dobrze, że nie dałam 8 szt
papryczek chili, a tylko 4 i to myślę, że o o dwie , a nawet trzy za dużo - jak dla mnie. Lubię pikantność , ale nie może mi przeszkadzać w spożywaniu potrawy - a tak było. .Trzeba trochę się przygotować, no i jest potrawą potrzebującą czasu.Składniki :1 kg
mięsa z uda
kurczaka pokrojone w małe kawałki4 łyżki
skrobi ziemniaczanej1 opakowanie
oleju kokosowegopół małego korzenia
imbiru pokrojonego w cienkie plasterki4
papryczki chili w zalewie
TaoTao przeciętych na pół - ( w oryginale 8szt)dziś dałabym tylko dwie - bo to była i tak bardzo ostra potrawa.2
cebule pokrojone w kostkę 2cm x 2cm60 g
orzechów nerkowca - ja trochę posiekałam2
papryki pokrojona w kostkę 2cm x 2cm5 łyżek
sosu ostrygowego TaoTao3 łyżki
sosu sojowego1 łyżka sosu
sezamowego2 łyżki
cukrusól morska,
pieprzWykonanie:1.
Kurczaka trzeba doprawić
solą,
pieprzem i oprószyć 3 łyżkami
skrobi ziemniaczanej.Smażyć na tłuszczu, po usmażeniu odsączyć z tłuszczu, kładłam na papier ale kawałki
mięsaobtaczane w krobi przyklejają się - nie radzę tego sposobu.2. Na opateli, w woku rogrzać
olej - usmażyć na nim :
imbir,
papryczki chili,
cebulę, po chwili dodać
kurczaka,
orzechy i
paprykę - smażyć i mieszać.3. Caóśc podlać 1 szklanką
wody, dodać sosy i
cukier4. Zagęścić na koniec 1 łyżka
skrobi rozpuszczonej w 3 łyżkach
wody.